KRVOPROLIĆE NA PUNKTU ZA VAKCINACIJU! Ubijena četiri zdravstvena radnika, više ranjenih!

Autor: Republika

Svet

15.06.2021

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naoružani ljudi koji su napali danas članove tima za vakcinaciju protiv dečije paralize u istočnom Avganistanu, ubili su četiri zdravstvena službenika i više njih ranili.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nijedna militantna grupa za sada nije preuzela odgovornost za napade u gradu Džalalabad, a zajedno sa četvoro ubijenih, ranjeno je još najmanje tri člana zdravstvenog tima, saopštio je Jan Mohamed, koordinator vakcinacije protiv protiv poliomijelitisa na istoku zemlje, prenosi AP.

Avganistan i susedni Pakistan su jedine dve preostale države na svetu u kojima je dečija paraliza endemična, nakon što je Nigerija prošle godine proglašena slobodnom od virusa.

U martu je teroristička organizacija Islamska država prihvatila odgovornost za ubistvo tri medicinske sestre, koje su bile deo tima za vakcinaciju protiv poliomijelitisa, takođe u Džalalabadu, glavnom gradu avganistanske provincije Nangarhar.

Avganistanska vlada poslednjih meseci uz pomoć UNICEF-a, pokušava da imunizuje 9,6 miliona dece protiv dečije paralize, a u 2020. godini zemlja je prijavila 54 nova slučaja ove bolesti.

Iako nisu neuobičajeni u Avganistanu, napadi na timove za vakcinaciju protiv poliomijelitisa češći su u Pakistanu, gde pakistanski Talibani i drugi militanti redovno izvode napade na zdravstveno osoblje i snage bezbednosti koje ih prate, uz tvrdnju da su oni deo zapadne zavere za sterilizaciju dece ili prikupljanje obaveštajnih podataka.

Prošle nedelje su na severozapadu Pakistana ubijena dva policajca koji su obezbeđivali imunizacioni tim protiv dečije paralize, a napadi su postali učestaliji nakon što je otkriveno da je CIA koristila lažnu kampanju vakcinacije protiv hepatitisa tokom potrage za vođom Al Kaide Osamom bin Ladenom, koga su američki komandosi ubili 2011. godine u Pakistanu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading