PUTIN OČITAO BUKVICU AMERIKANCIMA I TO NA NJIHOVOJ TELEVIZIJI: Šta će biti ako svoju vojsku POŠALJEM NA VAŠU GRANICU?

Autor: Republika

Svet

14.06.2021

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je intervju američkoj televiziji NBC pred samit sa šefom Bele kuće Džoom Bajdenom u Ženevi i tom prilikom oštro odgovorio na brojne kritike Zapada na račun njegove zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruski predsednik Vladimir Putin 

Ruski predsednik Vladimir Putin žestoko je očitao bukvicu Amerikancima pred prvi susret sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom u Ženevi 16. juna i to tokom intervjua koji je dao američkoj televiziji NBC, naglasivši kako je Rusija već navikla na dvostruke standarde zvaničnog Vašingtona, ali i na činjenicu da je Moskva uvek na meti neosnovanih napada. 

Šef Kremlja je najpre ocenio da se vojne vežbe NATO i SAD održavaju u neposrednoj blizini ruskih granica, te je postavio pitanje šta bi se desilo kad bi Rusija učinila isto to.

- Zamislite da smo mi poslali našu vojsku neposredno do vaših granica. Kakav bi bio vaš odgovor? - upitao je Putin sugestivno američkog voditelja, pa odmah zatim podsetio kako Rusija vojne vežbe sprovodi isključivo na sopstvenoj teritoriji, dok NATO, osim na području Crnog mora i u Evropi, vojne manevre izvodi i na Aljaski, takođe nedaleko od ruskih granica.

Ruski predsednik je takođe odbacio sve optužbe koje se tiču umešanosti Rusije u izborne procese, dok je za optužbe da su njegova ili ruski hakeri odgovorni za sajber napade u SAD rekao da je to - farsa.

- Optuživali su nas za mnoge stvari. Za mešanje u izbore, za sajber napade i tako dalje. Nijednom, ali nijednom se nisu potrudili da predoče bilo kakve dokaze. To su samo neosnovane optužbe - naglasio je ruski predsednik. 

 

 

Međutim, upitan da li je zabrinut da je američka obaveštajna služba možda već duboko pronikla u ruske mreže i da je u stanju na nanese ozbiljniju štetu, Putin je rekao da, iako je to moguće, takva opcija ga ne plaši.

Sa druge strane, on je konstatovao da je Rusija zabrinuta zbog sajber delatnosti NATO.

- To čega se plaše u Americi može predstavljati opasnost i za nas. NATO je sajber prostranstvo proglasila borbenom zonom. Oni nešto planiraju, nešto spremaju, naravno da nas to zabrinjava - rekao je Putin.

Izrazio je, međutim, nadu i da će Rusija i Amerika pokrenuti proces saradnje kada je reč o borbi protiv sajber kriminala.

- Hajde da sednemo zajedno, da razgovaramo, da pronađemo kompromisna rešenja koja će biti prihvatljiva za obe strane - istakao je on.

Putin se osvrnuo i na pitanje o ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, rekavši da će se prema njemu ophoditi ništa lošije nego prema drugim zatvorenicima, dok je na pitanje da li je on lično naredio ubistvo tog aktiviste, Putin naglasio da Rusija "nema naviku da ubija bilo koga".

Za NBC je otkrio i da bi tokom predstojećeg samita sa američkim državnim vrhom moglo biti razmotreno pitanje razmene zarobljenika, prenosi Sputnjik. Naime, na pitanje da li je spreman da razmotri pitanje razmene zarobljenika on je odgovorio: "Da, naravno".

- Znam da u Rusiji postoji nekoliko građana SAD koji su osuđeni i koji su u zatvoru. Međutim, neuporedivo više je ruskih građana koji se nalaze u američkim zatvorima. Te brojke su jednostavno neuporedive - dodao je šef Kremlja. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading