(VIDEO) BELA KUĆA NAJISKRENIJE: BAJDEN SE ZA SASTANAK S PUTINOM PRIPREMAO 50 GODINA! A onda je šef SAD na samitu G7 pomešao Libiju i Siriju!

Autor: Republika

Svet

14.06.2021

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka Bele kuće Džen Psaki otkrila je kako američki predsednik Džo Bajden tačno zna šta da očekuje tokom susreta sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, budući da se "za to pripremao 50 godina i da je iskusni diplomata", čime je raspirila dodatne komentare kako će ruski lider apsolutno izdominirati u sredu u Ženevi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden i Vladimir Putin sastaju se u sredu u Ženevi 

Predsednik SAD Džozef Bajden tačno zna šta da očekuje od svog ruskog kolege Vladimira Putina na predstojećem susretu, iza njega je 50 godina pripreme za taj trenutak, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki pred susret dvojiće moćnika u sredu u švajcarskom gradu Ženevi, izazvavši salve reakcija širom sveta budući da se već uveliko govori o nadmoćnosti lidera Rusije u dijalogu sa Amerikancem, što je njen komentar samo dodatno potvrdio. 

- Tačno zna šta da očekuje. Prema njegovom mišljenju, ovaj susret nema nikakve veze sa poverenjem i prijateljstvom, već sa tim da se pronađu dodirne tačke kada je reč o saradnji. Poenta je biti direktan i precizan u svim tim sferama koje nam izazivaju zabrinutost - rekla je Psakijeva pred put za Brisel.

Svoju izjavu ona je objasnila i time što je Bajden i ranije sarađivao s Putinom i ima višegodišnje iskustvo u vođenju diplomatskih razgovora.

Mediji prenose i da je portparolka Bele kuće tim rečima, naime, odgovorila na komentar prve dame SAD Džil Bajden o tome da je "njen muž i te kako spreman za susret sa Putinom".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džen Psaki, portparolka Bele kuće 

Međutim, nedugo potom u javnosti se pojavio snimak sa samita G7, održanog tokom vikenda, na kom je Bajden tokom govora nekoliko puta pomešao Siriju i Libiju. 

- Možemo da radimo zajedno sa Rusijom, na primer... u Libiji - rekao je šef SAD, ali zatim odmah dodao rečenicu koja je mnoge zbunila budući da je u njoj upotrebio drugu državu. 

- Rusija je svojom intervencijom u Siriji zagrizla više nego što može da proguta - istakao je on, a onda se ponovo vratio na Libiju.

- Sve dok su oni tamo bez mogućnosti da uvedu neki red u regionu, to ne možete da učinite vrlo dobro bez obezbeđivanja osnovnih ekonomskih potreba ljudi. Dakle, nadam se da ćemo naći smeštaj u kome ćemo spasiti živote ljudi u, na primer, Libiji - dodao je Bajden.

Na pitanje da li je Bajden mislio na Siriju kada je spomenuo Libiju, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je odgovorio: "Da, da, to".

Na društvenim mrežama je i taj Bajdenov govor postao viralan.

- Pretpostavljam da je to teško pratiti kada bombardujete toliko zemalja odjednom - napisala je na Tviteru libanska geopolitička komentatorka Sara Abdalah.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading