POČINJE ISTORIJSKI SAMIT NATO POSLE TRAMPOVE ERE! Okupili se moćni saveznici i odmah udarili na Putina: RUSIJI ĆEMO ODGOVORITI TVRDO I PRECIZNO!

Autor: Republika

Svet

14.06.2021

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas u Briselu počinje samit oko 30 predstavnika zemalja članica NATO, kom će prvi put prisustvovati novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp značajno zahladneo odnose sa Alijanskom, a jedna od najvažnijih tema susreta biće Ruska Federacija.

RepublikaFoto: Foto-Montaža: Republika.rs, Tanjug/AP
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i Džo Bajden predvode današnji samit 

Američki predsednik Džo Bajden, koji se nalazi na svojoj osmodnevnoj turneji po Evropi, danas će prvi put otkad je došao na čelo SAD prisustvovati samitu NATO u Briselu, zbog čega je taj događaj u krugovima Alijanse okarakterisan kao istorijski budući da je njegov prethodnik, Donald Tramp, tokom mandata ekstremno zahladneo odnose sa Alijansom, tvrdeći da ne želi da "njegova Amerika snosi najveći teret finansiranja te organizacije koja ne služi njenoj bezbednosti". 

Zbog toga su sve oči članica moćnog vojnog saveza uperene u Bajdena, od kog se očekuje da će "ponovo sastaviti ono što je Tramp rastavio", a uz to poslati važnu i snažnu poruku najvećem suparniku Alijanse, Ruskoj Federaciji.

A takva očekivanja i nisu neobična imajući u vidu da je upravo aktuelni šef SAD doveo do značajnoj zahlađenja odnosa na relaciji Moskva-Vašington, što je eskaliralo njegovom skandaloznom izjavom s početka mandata u kojoj je ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao ubicom. Takvim tonom je pred sam početaka samita Moksvi nastavio da se obraća i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ponovivši pretnje od prethodne nedelje da će Alijansa "oštro reagovati na provokativne akcije Rusije". 

- NATO realizuje najjače napore kako bi osigurao kolektivnu odbranu od vremena Hladnog rata, a taj trend se i dalje nastavlja. Nemamo nameru da kopiramo Rusiju, mi ćemo odgovoriti tvrdo i precizno. U pitanju je kombinacija raznih sredstava koje smo demonstrirali u prethodnim godinama - naglasio je Stoltenberg u intervjuu za CNBC, prenosi Sputnjik. 

Posebno se osvrnuo na temu nuklearnog oružja i naglasio da Alijansa ne planira da razmešta nove rakete na kopnu, budući da je to stav NATO nakon isteka Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

- Međutim, na jačanje ruske nuklearne moći odgovorićemo na razne načine, između ostalog i jačanjem kopnene i vazdušne odbrane, a naravno i putem kontrole naoružanja, što je deo dijaloga sa Rusijom - naglasio je Stoltenberg.

Slično je poručio i pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu odbranu Džejk Salivan, istakavši da će NATO revidirati svoj strateški koncept u kojem je Rusiju smatrala konstruktivnim partnerom, budući da to više ne odgovara aktuelnoj situaciji. 

Poslednji strateški koncept je bio napisan 2010.Tada smo Rusiju smatrali konstruktivnim partnerom, a Kinu skoro da nismo ni spominjali. Međutim, vreme je da se taj koncept obnovi - rekao je Salivan na brifingu pred let za Brisel i otkrio da će predsednik Bajden sa liderima NATO razgovarati o predstojećem samitu sa Putinom, koji će biti održan 16. juna u Ženevi.

Međutim, kako je precizirao, taj razgovor će biti održan "iza zatvorenih vrata".

Rusija je bila glavna tema i na trodnevnom samitu grupe G7 najrazvijenijih zemalja sveta, koji je održan u Engleskoj od petka do nedelje, a odakle je Rusiji poslata poruka da "prestane sa destabilizirajućim aktivnostima", uključujući posredovanja i intervencije, da poštuje ljudska prava i privede pravdi odgovorne za kibernetičke napade sa svoje teritorije.  

RepublikaFoto: AP/Evan Vucci
Donald Tramp je zadavao ozbiljne muke NATO 

Inače, na današnjem samitu NATO učestvuje oko 20 lidera članica tog saveza. Osim Rusije, koja će biti jedna od glavnih tema, očekuje se da će se govoriti i o sve jačoj Kini na svetskoj sceni, kao i klimatskim promenama, kibernetičkoj sigurnosti i novoj vojnoj tehnologiji.

Osim toga, saveznici bi trebalo da potpišu plan reforme za 2030. i formalno odluče o preoblikovanju njihovog strateškog koncepta koji je poslednji put bio modernizovan 2010. 

Podsetimo, Tramp je redovno prozivao članice NATO da nedovoljno izdvajaju za obranu i čak sejao seme sumnje da li su SAD u obavezi da pružaju vojnu pomoć ostalim članicama u kriznim situacijama. Čak je pretio i da će napustiti savez.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading