BAJDEN MOBILISAO NAJMOĆNIJE SAVEZNIKE PROTIV PEKINGA! Kina odmah reagovala: Dani kada ste vi krojili sudbinu sveta, ODAVNO SU PROŠLI!

Autor: Republika

Svet

13.06.2021

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnici grupe G7 najrazvijenijih zemalja sveta etiketirali su, zajedno sa predstavnicima EU i generalnim sekratom UN, Antonijom Guterešom, Kinu kao jednu od najvećih pretnji na svetu, na šta je ta zemlja žestoko reagovala.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predstavnici zemalja grupe G7 i EU sa generalnim sekretarom UN Antonio Guterešom (drugi red u sredini)

Predstavnici grupe G7 najmoćnijih zemalja sveta, koje predvodi američki predsednik Džo Bajden i koji zajedno s najvišim funkcionerima EU i generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterešom, prisustvuju samitu u Engleskoj, etiketirali su Kinu kao jednu od najvećih "pretnji svetu, čijoj se ekspanziji mora stati na put", što je razbesnelo zvanični Peking i izazvalo očekivanu reakciju. 

Iako je današnji, treći i poslednji dan samita, trebalo da bude posvećen klimatskim promenama, lideri su se dotakli i gorućih tema u vezi sa Kinom - pre svega ljudskih prava u toj najmnogoljudnijoj zemlji sveta, ali i njenog navodnog "malignog" uticaja na siromašne države širom planete.

Naime, učesnici skupa G7 složili su se sa konstatacijom Džoa Bajdena da Kina od 2013, kada je započela megalomanski projekat "Jedan pojas, jedan put", upumpala na milione dolara u različite projekte u zemljama širom sveta, pre svega Azije i Evrope, i time ih, kako se navodi, stavila u podređen položaj, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu. 

- Mora se stati na put takvoj ekspanziji Kine i naći se alternativa za širenje njenog uticaja - zaključak je svetskih lidera koji su preneli mediji.   

Pre toga je kanadski premijer Džastin Trudo u subotu vodio raspravu o Pekingu i pozvao čelnike da usvoje jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Narodna Republika Kina.

Nije bilo potrebno mnogo da se na te izjave oglase predstavnici zemlje predsednika Si Đinpinga, pa je tako portparol kineske ambasade u Londonu poručio kako su odavno prošli dani kada je mala grupa zemalja odlučivala o sudbini čitavog sveta.

- Dani kada je globalne odluke diktirala mala skupina zemalja davno su prošli. Uvek verujemo da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi svetska pitanja trebalo da rešavaju uz savetovanje sa svim državama - rečeno je iz pres-službe ambasade. 

Podsetimo, pojavljivanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najvažnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uz pad Sovjetskog Saveza 1991. G7 zato traži koherentan odgovor na sve veću asertivnost predsednika Đinpinga nakon spektakularnog privrednog, ali i vojnog uspona Kine u posljednjih 40 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kineski predsednik Si Đinping 

Inače, interesantno je da su se lideri učesnici samita G7 potrudili da ni u jednoj rečenici direktno ne optuže Kinu ni za šta, ali je iz svih komentara bilo više nego jasno o kojoj sili je reč. To je posebno važilo za trenutak u kom je Bajden uputio kritike i na račun nedostatka transparentnosti pojedinih zemalja kada je u pitanju poreklo koronavirusa. 

Što se tiče samog samita G7, Britanija kao domaćin danas želi da iskoristi konferenciju kako bi uverila sedam svetskih vodećih ekonomskih sila da se dogovore o ambicioznim klimatskim ciljevima, o kojima će se zatim razgovarati na svetskom nivou na konferenciji UN o klimatskim promenama u Glazgovu u novembru. 

S tim u vezi je nemačka kancelalarka Angela Merkel istakla kako se to pitanje ne može rešavati bez Kine, budući da je ona jedan od najvećih emitera otrovnih gasova u atmosferu, naglasivši da se zato ta zemlja ne može smatrati samo konkurentom, već i saradnikom. 

- Zemlja se već zagrejala za oko 1,2 stepena u poređenju sa predindustrijskim dobom - rečeno je na sastanku na kom su se učesnici najverovatnije obavezati da će prikupiti 100 milijardi dolara svake godine za finansiranje klimatskih inicijativa u zemljama u razvoju.   

Njima bi danas trebalo da se obrati i čuveni prirodnjak ser Dejvid Atenborou i upozori ih da se suočavaju s najvažnijim odlukama u ljudskoj istoriji. On je uoči skupa upozorio da bi ljudski rod mogao biti "na rubu destabilizacije čitave planete". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading