BAJDEN STIGAO U EVROPU, A EVO U KAKVOJ VILI ĆE DOČEKATI PUTINA! Već na prvoj stanici u Britaniji stao pred američke vojnike i PRIZNANJEM ŠOKIRAO SVET!

Autor: Republika

Svet

10.06.2021

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden započeo je svoju osmodnevnu evropsku turneju tokom koje će se sastati i sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a prva stanica mu je bila Ujedinjeno Kraljevstvo, gde je sve zaprepastio jednom neočekivanom šalom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Džo Bajden 

Američki predsednik Džo Bajden započeo je svoju prvu inostranu turneju otkad je u januaru ove godine došao na čelo SAD, stigavši u sredu na svoju prvu stanicu u Evropi, Ujedinjeno Kraljevstvo, gde je već iskoristio priliku da Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu uputi upozorenje "kako će ta zemlja biti kažnjenja zbog potencijalnih provokativnih akcija", ali istovremeno stigao i da još jednom izjavom iznenadi, kako Britance, tako i ostatak sveta. 

Bajden je, naime, pokušao da se prilikom posete bazi američkih vojnika u Britaniji našali, pa je kao iz topa na početku govora, budući da nije kako red nalaže pre obraćanja pripadnicima oružanih snaga rekao "voljno", istakao: "Neprestano zaboravljam da sam predsednik i vrhovni komandat". 

Mnogi mediji širom sveta to su jedva dočekali da odmah opletu po predsedniku SAD i podsete da je on "sklon gafovima, ali i zaboravljanju". Bilo je i onih koji su neukusno takve zaključke povezivali sa godinama predsednika Amerike, spekulišići i o njegovom zdravstvenom stanju. 

 

 

Ipak, svi pripadnici sedme sile širom planete složili su se u jednom - da je ovo možda i najvažniji trenutak u modernoj istoriji, budući da će tokom osmodnevnog prekookeanskog putovanja Bajden imati sastanak s ruskim kolegom Putinom kog je na samom početku mandata nazvao ubicom.

Njihov susret je zakazan za 16. jun u švajcarskom gradu Ženevi. Reč je o više nego simboličnom izboru zemlje, budući da je ona jedna od retkih država koja se 2014. nije pridružila društvu onih koji su predvođeni Evropskom unijom i SAD uveli sankcije Moskvi kada se poluostrvo Krim otcepilo od Ukrajine i pripojilo Ruskoj Federaciji. 

Spekuliše se da će Putin i Bajden svoj višečasovni razgovor obaviti u čuvenoj vili iz 18. veka s pogledom na Ženevsko jezero - Villa la Grange. Švajcarska policija i vojska već su zatvorile dva parka koja okružuju to zdanje i stavile su barikade i bodljikavu žicu.  

 

U eri Hladnog rata, američki predsednik Ronald Regan i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov održali su svoj prvi samit u Ženevi u novembru1985. i tada su dogovorili da smanje svoje nuklearne arsenale.

Takođe, u Ženevi je 2009. tadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton dala ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu žutu kutiju u kojoj se nalazilo crveno "reset" "dugme" koje je simbolizovalo poboljšane odnose pod administracijom predsednika Baraka Obame. Međutim, reč "reset" je pogrešno interpretirana u rusku reč za "prekomerno punjenje", što je dovelo do neprijatne situacije.

I ovog puta će američki državni sekretar, Entoni Blinken, biti u pratnji Bajdena, kao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji će biti s Putinom. 

Što se tiče predsednika SAD, on će se u Britaniji sastati i sa kraljicom Elizabetom II, a za kasnije mu je organizovano prisustvo samitu grupe G7 najrazvijenijih zemalja sveta. Nakon toga će otputovati u Brisel kako bi prisustvovao samitu NATO i na kraju odlazi u Švajcarsku. 

U Švajcarskoj će se sastati sa predsednikom te zemlje, sa kojim ga, kako navode američki mediji, očekuje verovatno i neprijatna tema poreza, budući da je Bajden nedavno tu zemlju nazvao "poreskim rajem". 

Američki CNN ocenjuje kako je Bajdenova poseta Evropi više nego istorijska jer dolazi u trenutku kada se "američka demokratija suočava s mnogobrojnim pretnjama sa različitih strana". Takođe, kako se navodi, Bajdenov zadatak je "da popravi situaciju koja je ostala nakon ere Donalda Trampa u kojoj su ozbiljno ugrožene tekove liberalne demokratije SAD". Zbog toga su prve Bajdenove reči upućene Putinu iz Britanije i bile: "Amerika se vratila".      

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading