PUTIN NAPRAVIO NEVIDLJIVI BROD! Stiže "Merkur", plovilo neprimetno za NEPRIJATELJSKE RADARE, a od ovih njegovih osobina DRHTI SVET!

Autor: Republika

Svet

08.06.2021

16:32

Ruska Federacija će uskoro postati bogatija za brod koji će biti u potpunosti neprimetan za neprijateljske radare, a koji će, osim toga, moći da gađa protivničke ciljeve krstarećim raketama i da uništava podmornice.

Tanjug/AP
Vladimir Putin 

Najnovija korveta projekta 20386 "Merkur" biće prvi ruski brod u potpunosti izgrađen prema konceptu "stelt" tehnologije, što znači da će zemlja predsednika Vladimira Putina postati bogatija za plovilo koje neprijateljski radari ne mogu da registruju. 

Korveta "Merkur" će biti prvi brod mornarice koji će dobiti radio-apsorbujući premaz duž cele spoljne površinske konstrukcije, prenosi Sputnjik, a prema preliminarnim procenama, brod od stotinu metara odbijaće radio-signal poput malog čamca.

Pored premaza u okviru "stelt" koncepta, nadgradnja korvete imaće i poseban oblik. Na tim brodovima će maksimalno biti smanjen broj izbočenih delova i proreza, a biće korišćeni i razni kompozitni materijali i posebne boje.

Korveta projekta 20386 "Merkur" je brod nove generacije zasnovan na projektu 20385, u kome će biti primenjen modularni princip naoružanja sa mogućnošću stacioniranja bespilotnih letelica. Porinut je 28. oktobra 2016. godine pod nazivom "Drski", a planirano je da bude predat floti 2022. 

Inače, najavljeno je da će brod biti u stanju da pogađa neprijateljske brodove krstarećim raketama, da traži i uništava podmornice, kao i da pruža protivvazduhoplovnu odbranu i artiljerijsku podršku tokom desanta, zbog čega su vojni analitičari širom sveta izrazili posebnu zabrinutost.  

Inače, ranije su na ruskim brodovima korišćeni određeni elementi "stelt" tehnologija, ali koncept nisko uočljivog broda još nije sproveden u potpunosti.

 

 

Komentari (1)

Loading
borac

09.06.2021 08:48

Zamisli naslov Bajden napravio Boing 525, smešno zar ne?