NAUČNICI OTKRILI kako kombinacija različitih vrsta vakcina protiv korone utiče na IMUNITET

Autor:

Svet

08.06.2021

05:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kombinacija različitih vrsta vakcina protiv korona virusa značajno povećava efikasnost kada je reč o stvaranju imuniteta, saopštio je juče Sarski univerzitet u Nemačkoj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nakon studije sprovedene na 250 osoba koje su kao prvu vakcinu primile vakcinu AstraZeneke, a kao drugu Biontek-Fajzer, zabeležena je osetno veća efikasnost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obe doze vakcine AstraZeneke, navodi se u saopštenju Univerziteta Sarske u Sarbrikenu.

Različite vakcine donose veći broj antitela, a ovakva kombinacija, kako se navodi, postiže veću efikasnost i od dvostruke kombinacije vakcina Biontek-Fajzer.

Kod vakcinisanja različitim vakcinama dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitela i tzv. T stanica, preneo je hrvatski portal Index.hr.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili iznenađeni nepobitnim rezultatom, preporučuju vakcinaciju različitim vrstama vakcina.

Biontek-Fajzer spada u noviju generaciju takozvanih mRNA vakcina, dok AstraZeneka pripada tradicionalnoj grupi takozvanih vektorskih vakcina.

Kako naglašavaju naučnici sa Sarskog univerziteta, aktualna studija bi trebalo da bude osnažena, kako bi se došlo do novih saznanja što se tiče efikasnosti i po polu ili starosnoj dobi.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading