FRANCUSKA KAZNILA GUGL SA 221,1 MILION EVRA! Stigla istorijska presuda nakon što je američki gigant žestoko ZLOUPOTREBIO tržište!

Autor: Republika

Svet

07.06.2021

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je prva zemlja koja je američku kompaniju Gugl kaznila vrtoglavim, milionskim iznosom nakon što su tužbu protiv nje podnele medijske kuće.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Američki gigant prvi put je kažnjen  i to u Francuskoj na čijem je čelu Emanuel Makron 

Francuska je donela istorijsku presudu kojom je odlučeno da američki gigant "Gugl" bude kažnjen sa vrtoglavih 221,1 milion evra jer je čuvena kompanija za pretragu na internetu, kako je navedeno, zloupotrebila svoj dominantni položaj kako bi naplaćivala oglase. 

Francuska regulatorna tela su, naime, uočila da je Gugl bukvalno naterao oglašivače da koriste njegovu platformu dok je u nefer trci, koristeći se nizom "alata", gurala rivalske kompanije iz "tržišne trke" i tako zauzimala monopol.

Presuda je usledila nakon što su tri medijske kuće, Njuz Korp Ruperta Mardoka, francuski Le Figaro i belgijska grupa Rosel, podneli tužbu protiv Gugla. I u pitanju je prva takva presuda koja je donesena na osnovu tužbe medijskih kuća.

- Ovo je prva antitrustovska odluka koja pokazuje da je Gugl prekršio zakon o konkurenciji zbog svoje antikonkurentske prakse u oglasnoj tehnologiji. Trenutno se istražuju i slični slučajevi u Italiji, Velikoj Britaniji i Evropskoj komisiji, a moguća je i tužba u SAD. Ova presuda daje "municiju" vlastima ostalih država - istakao je Demijan Žeradin koji je zastupao podnosioce tužbe. 

Prema njegovim rečima, "povredu" koju je Gugl načinio u presudi je kvalifikovana kao "izuzetno teška".

- To je naškodilo i manjim rivalima za oglasnu tehnologiju i izdavačima vesti - istakao je on i dodao da presuda donosi i pravne lekove koje je Gugl pristao da primeni kako bi zaustavio nepravedne prakse u budućnosti. Google had already been fined 150 million euros by the French regulator in December 2019 over 'opaque' operating rules for its advertising platform, which were deemed to be applied in 'an unfair and random manner.'

Inače, u decembru 2019. Gugl je zajedno sa kompanijom "Amazon" morao da plati 135 miliona evra kazne, takođe po presudi donesenoj u Francuskoj, jer je reklamne "kolačiće" postavljao na računare korisnika bez pretdhodnog davanje njihove dozvole za to. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading