PUTIN PRESEKAO, "ZATVARA" RUSKO NEBO! Šef Kremlja je doneo zakon koji MENJA SVE, Bajden je izazvao pretnju mojoj zemlji!

Autor: Republika

Svet

07.06.2021

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se ukida sporazum potpisan nakon okončanja Hladnog rata, a koji je garantovao mir i stabilnost u Evropi, kao i otvoreno prikupljanje informacija o vojnim snagama i aktivnostima među zemljama potpisnicama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin uzvratio Evropi i SAD istom merom 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon koji definitivno menja stanje kakvo je ustanovljeno po završetku Hladnog rata, čime se, kako se strahuje, svet ponovo uvodi u period neizvesnosti i to ne zbog zvanične Moskve, već zbog Zapada.

Naime, šef Kremlja je svojim potpisom na novu zakonodavnu meru definitivno raskinuo Sporazum o otvorenom nebu, koji je bio jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, omogućivši da 34 države-potpisnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. To je podrazumevalo i slobodno nadletanje teritorija drugih zemalja pomoću izviđačkih aviona, dronova i drugih letelica.  

Međutim, SAD su prve počele povlačenje iz Sporazuma prošle godine i taj postupak definitivno okončale 22. novembra 2020, što je sada učinila i Ruska Federacija. 

- Akcije Vašingtona značajno su narušile ravnotežu interesa dve države - rečeno je iz ruske vlade kada je u januaru ove godine i započet postupak po ugledu na SAD, iako zvanični Vašington nije očekivao da će Moskva učiniti isto.   

Dokument je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije.

 

 

- Raskinuti Sporazum o otvorenom nebu potpisan u gradu Helsinkiju 24. marta 1992 - podseća se u tekstu zakona.

Inače, novi zakon je 19. maja jednoglasno usvojila Državna duma. Zatim su ga na sastanku gornjeg doma parlamenta 2. juna senatori jednoglasno odobrili sa 152 glasova "za". 

Podsetimo, nakon povlačenja iz sporazuma, SAD su u vreme administracije Donalda Trampa zahtevale od svojih NATO saveznika da informacije koje bi prikupili na ruskoj teritoriji dele sa Amerikom. Ruska Federacija je na takve poteze žestoko reagovala. 

- Pozvali smo naše kolege da potvrde svoje obaveze sadržane u ugovoru i da informacije prikupljene u procesu inspekcijskih letova neće biti prosleđene trećim licima, a dobili smo nejasan odgovor, što je podstaklo zaključak da je američki pritisak na Evropljane postigao cilj i da ne isključuju da ta obaveza iz ugovora može biti prekršena - naglasio je ranije ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je ponašanje Amerike nazvao nedopustivim. 

Ipak, Moskva se do poslednjeg trenutka nadala da će novi američki predsednik Džo Bajden preinačiti odluku koju je doneo njegov prethodnik Tramp, ali to se nije dogodilo. Da stvar bude ozbiljnija, Bajdenova administracija je dodatno optužila Rusiju da je kršila sporazum, što je Kremlj odlučno demantovao, navodeći da na takav stav SAD Rusija gleda kao na direktno ugrožavanje njene bezbednosti. 

Očekivalo se da će dvojica predsednika na predstojećem samitu u Ženevi, zakazanom za 16. jun, uspeti da prevladaju neslaganja u vezi sa Sporazumom, ali sada su sve nade za to srušene.  

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading