ČUVENA PESMA CEPA ITALIJU! Numera iz 1919. Bela ćao, koja se peva u čitavom svetu, novi je razlog za razdor!

Autor: Republika

Svet

07.06.2021

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa levičara iz italijanskog parlamenta pokrenula je inicijativu da se numera Bela ćao zaštiti zakonom, što je razbesnelo desničare budući da je oni smatraju partizanskom pesmom.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Pixabay, Wikipedia
Pesma Bela ćao podelila italijansku javnost 

Grupa članova italijanskog parlamenta iz redova stranaka leve orjentacije predložila je da se zakonom obaveže izvođenje čuvene pesme Bela ćao, koja je postala simbol borbe za ličnu slobodu i protiv ugnjetavanja naroda u svim delovima sveta, što je izazvalo žestoke reakcije desničarskih organizacija u zemlji, budući da oni tu numeru smatraju partizanskom. 

- Bela ćao nije izraz nijedne političke stranke. Naš cilj je upravo suprotan, da sve demokratske političke snage mogu jednako da se prepoznaju u univerzalnim idealima koji su nadahnuli pesmu - saopštili su predlagači zakona, navodeći da bi Bela ćao trebalo da se "zaštiti" budući da se u Italiji izvodi nakon državne himne prilikom proslave Dana oslobođenja od nacizma i fašizma 25. aprila.

Međutim, predlog zakona je već izazvao polemike i negodovanje članova stranaka desnog centra, koje tvrde da je pesma Bela ćao partizanska i kao takva za njih neprihvatljiva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini 

Ranijih godina su stranke te orijentacije polemisale i o tome da li je uopšte ispravno proslavljati Dan oslobođenja Italije od nacizma i fašizma, pa je lider desničarske partije Liga, Mateo Salvini, čak bojkotovao ceremoniju i to je i javno saopštio.

Inače, prvi pisani trag o izvođenju pesme Bela ćao datira iz 1919. kada je izvesni Miška Ziganov snimio na gramofonskoj ploči pesmu svirajući na fisharmonici.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading