RAZNEO SE EKSPLOZIVOM! Mrtav vođa Boko Harama!

Autor: Republika

Svet

07.06.2021

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa Boko Harama Abubakar Šekau ubio se tokom sukoba sa suparničkom džihadističkom grupom Islamskom državom u zapadnoj Africi (ISWAP).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vođa ozloglašene terorističke grupe Boko Haram, Abubakar Šekau 

ISWAP je to potvrdio u audiosnimku objavljenom dve nedelje nakon prvih informacija o Šekauovoj smrti.

- Šekau je radije izabrao poniženje na onom svetu nego na Zemlji. Ubio se aktiviravši eksploziv - rekao je na kanuri jeziku glas sličan glasu vođe ISWAP-a Abu Musaba al-Barnavija na snimku koji je AFP-u poslao izvor koji inače prenosi poruke grupe.

Boko Haram se nije oglašavao o smrti svog vođe, a nigerijska vojska je saopštila da vodi istragu.

 

 

ISWAP na svom snimku opisuje kako su njegove snage, poslate u enklavu Boko Harama, u šumi Sambisi, pronašle Šekaua u njegovoj kući i počele borbu.

- Napustio je borbu, pobegao i pet dana lutao šikarom. Ipak, borci (ISWAP-a) nastavili su da ga traže sve dok ga nisu locirali - rekao je glas.

Kada su ga pronašli u šikari, borci ISWAP-a su njega i pristalice pozvali na predaju, ali je Šekau odbio i ubio se, dodao je.

- Presrećni smo - istakao je glas, dodajući da je Šekau "kriv za terorizam i za neopisive zločine".

ISWAP, koji Islamska država priznaje, nastao je 2016. odvajanjem od Boko Harama. Ojačavši, postao je najveća džihadistička grupa na severoistoku Nigerije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading