PROBUDIO SE PRVI ČOVEK NATO, PA ODMAH UPUTIO STRAŠNE PRETNJE PUTINU: Opasne stvari se dešavaju u Rusiji i Belorusiji, branićemo naše saveznike!

Autor: Republika

Svet

06.06.2021

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekratar NATO Jens Stoltenberg osvrnuo se na saradnju ruskog predsednika Vladimira Putina s beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, poručivši da to ozbiljno zabrinjava Alijansu, uz pretnju da će u slučaju da Rusija i Belorusija zaprete bilo kojoj članici tog saveza, on odmah reagovati.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Szoltenberg udario na Vladimira Putina 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji se duže vreme u javnosti nije oglašavao po pitanju mnogih stvari, reagovao je na nedavnu akciju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka kada je migom-29 svoje zemlje prizemljio putnički avion samo da bi iz njega uhapsio svog protivnika Romana Protaševiča, ozbiljno zapretivši toj zemlji, ali i Ruskoj Federaciji i njenom lideru Vladimiru Putinu.

Stoltenberg je ocenio kako su Rusija i Belorusija u poslednje vreme "opasno bliske", te podsetio na navodnu raniju pretnju zvanične Moskve teritorijalnom integritetu zemalja poput Ukrajine i Gruzije, aludirajući na potencijalnu mogućnost da sada krene na belorusku zemlju. 

- Samo želim da poručim i Rusiji i Belorusiji da se ne usude da zaprete bilo kojoj članici Severnoatlantskog saveza jer ćemo u tom slučaju biti spremni da zaštitimo i odbranimo svakog saveznika od bilo koje vrste pretnje koja dolazi iz Minska i Moskve - poručio je Stoltenberg u intervjuu za nemački list Velt am Zontag.

Prema njegovim rečima, NATO "vrlo pažljivo prati šta se događa u Belorusiji.

- Ta zemlja postaje sve više i više zavisna od Rusije i zbog toga je NATO ozbiljno zabrinut. Iz prošlosti smo morali da naučimo da je Rusija masovno kršila teritorijalni integritet država poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije - naglasio je on, ali onda i podsetio da je NATO odbrambeni savez, verovatno odbacivši ideju da bi u nekom slučaju on prvi napao Rusiju ili Belorusiju. 

Podsetimo, beloruski predsednik Lukašenko je pre dve nedelje uhapsio opozicionara Protaševiča, tvrdeći da je taj mladić spremao krvave nemire u zemlji. Budući da je mig-29 prizemljio putnički avion irske kompanije "Rajaner" na letu od Atine do Viljnusa, čitava Evropska unija je žestoko osudila taj potez. Odmah je uvela sankcije zvaninom Minsku, ali i zabranila letove svojih kompanija do Belorusije, kao i doletanje letelica beloruskih aviokompanija na aerodrome najvećih evropskih gradova. 

Lukašenkov potez osudio je i američki predsednik Džo Bajden, kao i Alijansa. S druge strane, ruski predsednik je samo nekoliko dana nakon incidenta s avionom primio Lukašenka na razgovore i rekao da će Moskva podržati Belorusiju s 500 miliona dolara pozajmice.

Putin je, takođe, naglasio svoju kontinuiranu podršku Lukašenku u sporu sa Zapadom.

Inače, beloruski opozicionar Protaševič i njegova devojka, ruska državljanka Sofija Sapega, koja je takođe uhapšena, još se nalaze u pritvoru u Minsku.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading