(VIDEO) MOĆNI NATO BROD UPLOVIO U CRNU GORU I IZAZVAO BROJNE REAKCIJE! Fregata ima posebnu misiju iza koje stoji i kraljica Elizabeta II

Autor: Republika

Svet

05.06.2021

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fregata "Ričmond" britanske kraljevske mornarice deo je CSG grupe, udarne borbene grupe nosača aviona, a boraviće sa specijalnom zadatkom u Crnoj Gori do 9. juna.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Fregata Ričmond stigla je u Luku Bar 

Fregata britanske Kraljevske ratne mornarice HMS "Ričmond" (F-239) uplovila je u Luku Bar i boraviće u poseti Crnoj Gori do 9. juna, a kako je saopšteno iz Ambasade Britanije, cilj posete britanske fregate, koja je izazvala ogromnu pažnju u čitavom regionu, jeste dalje jačanje saradnje dve zemlje.

Tokom boravka broda u Luci Bar biće organizovano više bilateralnih aktivnosti, međutim, posebno je naglašeno da će ona podrazumevati i proslavu rođendana kraljice Elizabete Druge.

Ona je u aprilu napunila 95 godina, ali zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće taj događaj obeležiti onako kako je u tradiciji Ujedinjenog Kraljevstva.  

Tim povodom, u Crnu Goru će doputovati i britanska državna ministarka za pitanja odbrane Anabel Goldi, koja će imati nekoliko sastanaka sa najvišim državnim zvaničnicima.

Inače, Sputnjik prenosi da je Fregata "Ričmond" deo CSG grupe, udarne borbene grupe nosača aviona.

- Tokom sledećih sedam meseci grupa će sarađivati sa saveznicima i partnerima na odbrani zajedničkih interesa i međunarodnog poretka. Ona okuplja različite snage: diplomatske, vojne, ekonomske i kulturne elemente, kako bi se povećala opšta sigurnost i životni standard, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i širom sveta - navedeno je u saopštenju britanske ambasade.

Najavljeno je da će grupa preći više od 26.000 nautičkih milja i posetiti više od 40 zemalja širom sveta, a sastoji se od devet brodova, 32 aviona i gotovo 4.000 članova posade.

Povodom dolaska fregate u Crnu Goru, britanska ambasadorka u toj zemlji Karen Medoks je rekla da nije slučajno što je HMS "Ričmond" u sklopu svetske turneje stigao baš tamo.

- Ovaj brod je vidljiva posvećenost Crnoj Gori kao NATO savezniku i dugogodišnjem prijatelju. Tokom sledećih nekoliko dana pokazaćemo našu blisku bilateralnu saradnju, ne samo na polju odbrane i sigurnosti, već i u borbi protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala, zaštite životne sredine, STEM obrazovanja i programa Žene, mir i sigurnost - poručila je Medoksova. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jovan

06.06.2021 08:20

Stižu nato trupe