DOŠAO KRAJ PORESKIM RAJEVIMA - CRNO SE PIŠE GUGLU, FEJSBUKU, AMAZONU...U Londonu postignut istorijski dogovor!

Autor: Republika

Svet

05.06.2021

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finansijski predstavnici najrazvijenijih zemalja sveta postigli su u Londonu na samitu grupe G7 istorijski sporazum koji će naneti težak udarac multinacionalnim kompanijama, ali i takozvanim poreskim rajevima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sastanak predstavnika grupe G7 najrazvijenijih zemalja sveta u Londonu  

Predstavnici grupe najrazvijenijih zemalja G7 postigli su dogovor o globalnoj minimalnoj stopi poreza na dobit multinacionalnih kompanija, kojim se, kako navode mediji, crno piše svetskim gigantima s vrtoglavim milionskim dobitima poput Amazona, Gugla, Fejsbuka i mnogih drugih. 

Vest o postignutom dogovoru preneo je britanski ministar finansija Riši Sunak koji je rekao da je "posle godina diskusija, postignut istorijski dogovor".

- Presrećan sam što mogu da objavim da su danas nakon godina rasprava ministri finansija G7 postigli istorijski sporazum o reformi globalnog poreskog sistema - napisao je Sunak na Tviteru govoreći o sporazumu po kom će u budućnosti minimalna poreska stopa biti 15 odsto, kao i da će se multinacionalne kompanije oporezivati tamo gde obavljaju poslove, a ne tamo gde su im sedišta.

- To će ozbiljno umanjiti sposobnost multinacionalnih kompanija da preusmeravaju dobit prema državama i teritorijama sa niskim poreskim stopama - objasnio je nemački ministar finansija Olaf Šolc i dodao da je to "loša vest za poreske rajeve".

Međutim, kako je navedeno, određivanje poreza biće kompleksnije nego dosad, pošto neće biti obračunavano samo na osnovu dobiti, već na osnovu "dva stuba" - dobiti i prodaje.

Inače, na samitu su učestvovali šefovi finansija SAD, Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Evropske unije, a posle sastanka u Londonu pregovori o globalnom poreskom sistemu nastaviće se i na samitu G20 u Veneciji sledećeg meseca.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading