VAKCINISAĆE SE I DECA OD TRI GODINE! Jedna zemlja odobrila je cepivo protiv koronavirusa i za najmlađe, evo kakve su reakcije!

Autor: Republika

Svet

05.06.2021

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Sinovak" dobila je od kineske vlade zeleno svetlo za primenu svog proizvoda u borbi protiv virusa korona i kada su u pitanju deca uzrasta od tri do 17 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vakcinacija dece protiv koronavirusa se u pojedinim zemljama sprovodi već uveliko  

Kina je odobrila vakcinu kompanije "Sinovak" za hitnu upotrebu za decu između tri i 17 godina, izjavio je direktor te kompanije Jin Veidong, a prenosi Sputnjik. 

Međutim, vlada najmnogoljudnije zemlje sveta još nije objavila kada će imunizacija najmlađih protiv koronavirusa početi, budući da masovna kampanja vakcinacije, u okviru koje je do 3. juna podeljeno 723,5 miliona doza, još podrazumeva pelcovanje isključivo osoba starijih od 18 godina.

- Maloletnici imaju manji prioritet u vakcinaciji protiv KOVIDA-19, u poređenju sa starijim osobama, koji su u većem riziku da dobiju ozbiljnije simptome ukoliko se zaraze - istakao je Ji. 

Preliminarni rezultati iz prve i druge faze kliničkih testiranja pokazali su da vakcina može da izazove imuni odgovor kod dece od tri do 17 godina, kao i da su neželjene reakcije bile blage, navodi Rojters.

- Završili smo fazu dva kliničkog testiranja gde su učesnici dobili i treću dozu. Kod onih koji su je primili, primećeno je desetostruko povećanje antitela u roku od sedam dana, odnosno 20 puta u roku od pola meseca - istakao je Ji. 

Mediji prenose i da državna farmaceutska kuća "Sinofarm", koja koristi sličnu tehnologiju kao "Sinovak", takođe priprema prijavu za upotrebu vakcine kod mlađih osoba.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading