PADA NETANJAHU POSLE 12 GODINA VLADAVINE!? Opozicija u Izraelu postigla dogovor! SIN NOVOSAĐANINA PREMIJER!

Autor: Republika

Svet

03.06.2021

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mandatar za sastav nove izraelske vlade, opozicioni lider Jair Lapid objavio je u sredu kasno uveče da je uspeo da formira vladajuću koaliciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ukoliko formira vladu, Lapid i njegov raznoliki niz koalicionih partnera okončaće rekordnu dvanaestogodišnju vladavinu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

- Lapid je obavestio predsednika države Izrael ... da je uspeo da formira vladu - navodi se u saopštenju njegove stranke, objavljenom na par minuta do ponoći po lokalnom vremenu, kada je isticao zakonski rok za objavu o formiranju vlade.

Saopštenje je usledilo posle niza sastanaka sa partijama koje se protive vlasti Netanjahua.

Dogovor Lapida, lidera partije centra pod nazivom 'Ima budućnosti (Ješ atid)', sa glavnim koalicionim partnerom - vođom desničarske partije "Jamina" Naftalijem Benetom, za sada je sprečio da u Izraelu budu održani peti uzastopni parlamentarni izbori za nešto više od dve godine.

Sporazum je postignut neposredno pre isteka roka od 28 dana koji je Lapid dobio za formiranje vladajuće većine.

Prema sporazumu, Lapid i Benet rotiraće se na mestu premijera.

Benet će biti na funkciji prve dve godine, dok će Lapid biti premijer u druge dve godine zakonskog mandata. "Istorijski" sporazum, kako su ga nazvali svetski mediji, uključuje i malu islamističku stranku Ujedinjenu arapsku listu, što bi je učinilo prvom arapskom strankom koja je ikada bila deo vladajuće koalicije.

Sporazum još treba da odobri izraelski parlament Kneset, glasanjem koje se očekuje početkom sledeće nedelje.

Agencija AP je ocenila da će Netanjahu, očajan da ostane na funkciji dok se bori protiv optužbi za korupciju, narednih dana učiniti sve što je moguće kako bi sprečio novu koaliciju da preuzme vlast.

Netanjahuova desničarska stranka Likud na martovskim izborima osvojila je najviše glasova i dobila je 28 dana da obezbedi podršku. I Netnjahu je nudio dogovore o podeli vlasti koje Naftali Benet nije prihvatio, pa je po isteku roka priliku za formiranje vlade dobio Lapid.

U proteklih 25 meseci Izraelci su četiri puta glasali da bi svaki izbori završili u pat poziciji, mada je obrazovana jedna kratkotrajna koaliciju koju je sam Netanjahu okončao u decembru 2020. kada je pokrenuo najbrži program vakcinacije protiv korona virusa u očekivanju da će mu to pomoći da pobedi na sledećim izborima, ali je i glasanje u martu završeno bez jasnog pobednika.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading