PAO NETANIJAHU! Dogovorena koalicija, posle 12 godina na čelu Izraela nova lica

Autor:

Svet

02.06.2021

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid obavestio je presednika Izraela Ruvena Rivlina da je posle više dana pregovora konačno postigao dogovor sa desničarskim političarom Naftalijem Benetom i da ima potrebnu većinu za formiranje nove izraelske vlade.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Benjamin Netinijahu

- Gospodine presedniče, čast mi je da vas obavestim da smo formirali vladu -navodi se u pismu koje je Lapid poslao presedniku.

On je zatim napisao objavu na društvenoj mreži Tviter.

"Ova vlada će raditi za sve građane Izraela, one koji su gasali za nju, ali i one koji nisu. Učinićemo sve da ujedinimo izraelsko društvo".

Ovo je uvod smeni Benjamina Netanijahua, posle 12 godina na vlasti.

Po dogovoru, Benet bi prve dve godine bio premijer Izraela.

Lapidova stranka Ješ Atid i Gancova Plavo i belo, naveli su ranije u zajedničkom saopštenju da su se dogovorili o obrisima vlade i suštinskim pitanjima koja se odnose na jačanje demokratije i izraelskog društva.

Dogovor je postignut i sa levičarskom partijom Merec i izraelskom Laburističkom partijom, kao i Jisrael Beitenu, partijom bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana, kazao je Lapidov portparol.

Ujedinjena arapska lista, takođe, je pregovarala o pridruživanju koaliciji - što bi značilo da će prvi put u istoriji arapska stranka učestvovati u vladajućoj većini u Izraelu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading