ZA 10 DANA OSTALA BEZ OBA RODITELJA: Korona novinarki odnela i majku i oca, a njoj je drago samo zbog JEDNE stvari!

Autor:

Svet

01.06.2021

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palabi Munsi, reporterka CNN-a u Indiji, u autorskom tekstu objasnila je zašto joj je drago što su njeni roditelji preminuli od koronavirusa pre drugog talasa koji je izazvao veliku krizu i kolaps zdravstvenog sistema u toj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- U decembru 2020. godine nalazila sam se u ambulanti i prevozila sam svog oca u privatnu iz državne bolnice, jer u njoj nisu više imali mesta za pacijente koji su zahtevali mehaničku ventilaciju. Samo dan ranije, preminula mi je majka - počinje svoju priču Palabi.

Ona dodaje da je u razmaku od 10 dana ostala bez oba roditelja koji su preminuli od posledica koronavirusa. Priznaje da još uvek pati za njima, ali da joj je s druge strane drago što su preminuli tada, a ne sada. Evo i zašto.

- Dok ovo pišem, Indija, u kojoj živim celog svog života i u kojoj radim kao novinar poslednjih 10 godina, suočava se sa jednom od najvećih zdravstvenih kriza zbog koronavirusa. Mi smo treća zemlja po smrtnosti od ovog virusa odmah iza SAD i Brazila, sa više od 300.000 zvanično potvrđenih smrtnih slučajeva koji su posledica ove infekcije, a držimo i rekord u najvećem broju smrtnih slučajeva u jednom danu - kaže ona u svom autorskom tekstu za CNN, prenosi Telegraf.rs.

Zdravstvena kriza u njenoj zemlji počela je da se razvija postepeno. Početkom godine za Svetskom ekonomskom forumu premijer Narendra Modi izjavio je kako je Indija uspela da sačuva ljude od velike katastrofe zvane korona virus tokom prvog talasa. Početkom marta, ministar zdravlja Harš Vardhan rekao je medijima da je njegova zemlja u završnoj fazi borbe protiv pandemije. Nakon ovih izjava, mnogi građani su se opustili i prestali da vode računa o merama koje su bile na snazi.

- Tada sam počela da osećam strah. Bila sam ubeđena da teška vremena tek dolaze. Kada je moja majka preminula, jedan od doktora koji je nju lečio, posavetovao me je da svog oca, koji je tada bio u teškom stanju, prebacim u privatnu bolnicu koja ima bolje uslove lečenja, jer u bolnici u kojoj je on ležao više nije bilo slobodnih respiratora. Međutim, krajem aprila, doktori su opravdali sve moje strahove. Brojevi novozaraženih i preminulih počeli su postepeno da se povećavaju, bolnicama je počeo da nedostaje kiseonik, a društvene mreže su se pretvorile u apel zdravstvenih radnika, kojima je očajnički trebala pomoć- nastavlja priču Palabi.

Danas je veoma lako pretpostaviti, kaže ona, za šta su se lekari, a za šta porodice pacijenata molili tih dana. Lekari su molili za kiseonik i respiratore, a porodice su se molile za bolnički krevet, a samo oni koji su imali sreće uspeli su da dobiju makar malo kiseonika za svoje najbliže. Veoma brzo situacija se pogoršala, a brojke su se udvostručile, što je pretilo da izazove veliku krizu zdravstvenog sistema.

Indija koja ima 1,39 milijardi stanovnika, imala je samo 17.000 mehaničkih ventilatora u državnim bolnicama u celoj zemlji. Vlasti su bile primorane da u najkraćem roku pronađu veliki broj respiratora, a nekim delovima zemlje poslati su neispravni aparati. Država je sklapala ugovore i davala dozvole za proizvodnju respiratora kompanijama koje prethodno nisu imale iskustva u ovim poslovima, a u nekim bolnicama respiratori stoje neotpakovani jer bolnice nemaju uslova za instalaciju opreme koja je potrebna kako bi se kiseonik povezao na njih.

- Sasvim sigurno, centralna vlada, odgovarajući na ove navode, naredila je hitnu reviziju i osposobljavanje ovih respiratora. Međutim, ono što ostaje nejasno je zašto je ministar zdravlja pre nekoliko nedelja izjavio kako sva oprema savršeno radi i kako su ove optužbe politički motivisane. Čak je i Vrhovni sud u Nju Delhiju tvrdio kako je zdravstveni sistem pred kolapsom. Ono što su lekari u državnim bolnicama već dugo znali, a na šta su me i upozoravali, sada je problem o kom se konstantno polemiše u javnosti - kaže reporterka.

Ona dodaje da koronavirus nije problem samo u gradskim sredinama, već naprotiv da su najugroženija upravo ruralna područja kojima nedostaju ne samo kiseonik i respiratori, već i medicinsko osoblje.

- Dala sam sve od sebe da obezbedim najbolju negu svojim roditeljima, međutim svi Indijci moraju da imaju isti pristup zdravstvenoj nezi bez obzira na mesto stanovanja i imovinski status. Suočeni sa smrću koja nam preti usred ove pandemije, pitanje zdravstvene nege koju primamo je pitanje života i smrti. Ako respirator koji vlada isporuči nekoj bolnici nije moguće koristiti, onda je to samo obična kutija - rekla je Palabi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading