NEMCI PRIZNALI GENOCID I PONUDILI NOVAC ZA ODŠTETU, ALI IH JE DOČEKAO HLADAN TUŠ! Ta cifra je uvreda za naše postojanje i 75.000 mrtvih!

Autor: Republika

Svet

31.05.2021

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođe etničkih grupa Herero i Nama iz Namibije odbile su da prihvate predlog sporazuma koji im je ponudila Nemačka nakon priznanja genocida nad njihovim narodom početkom 20. veka, a po kom bi najmoćnija članica EU trebalo da afričkoj zemlji isplati 1,1 milijardu evra u narednih 30 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar spoljnih poslova Hajko Mas priznali zločin 

Vođe etničkih grupa Herero i Nama iz Namibije odbili su da od Nemačke prime 1,1 milijardu evra odštete u narednih 30 godina nakon što je ta zemlja priznala genocid nad lokalnim namibijskim stanovništvom na početku 20. veka, kada su njeni vojnici brutalno ubili najmanje 75.000 ljudi. 

- To je uvredljivi iznos. Uvreda za naše postojanje i za svih 75.000 naših žrtava - poručili su čelnici dve vodeće grupe, odbivši da potpišu sporazum koji je predložila Nemačka.

Oni su zatražili njegovo odlaganje, dok je jedna organizacija koja okuplja pripadnike skupine Herero nemački predlog prozvala prevarom i propagandom. Ipak, naglašeno je da je veliki napredak činjenica da je najmoćnija članica EU konačno priznala genocid, preuzela odgovornost za zločine i najavila da će zatražiti oproštaj.       

Podsetimo, Nemačka i vlada Namibije postigle su dogovor prošle nedelje nakon gotovo šest nedelja pregovora, međutim, etničke grupe se žale da nisu učestvovale u pregovorima i da zato ne mogu na vreme da se konsultuju sa svojim pripadnicima. 

S druge strane, Nemačka vlada ističe kako ne postoji pravna obaveza reparacija, nego da na 1,1 milijardu evra odštete gledaju kao na svoju političku i moralnu dužnost. 

Podsetimo, nemački vojnici su tokom kolonijalnog doba između 1904. i 1908. ubili oko 65.000 pripadnika etničke grupe Herero i 10.000 Nama, pa istoričari i Ujedinjene nacije taj zločin već dugo nazivaju prvim genocidom 20. veka. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading