ČAVUŠOGLU RAZBESNEO GRKE - NAROD NA SEVERU GRČKE NAZVAO TURCIMA! Opasna provokacija pred put u Atinu!

Autor: Republika

Svet

31.05.2021

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu opasno je isprovocirao Grke pred sam put u njihovu zemlju, gde je otišao da bi, kako je istakao, radio na popravljanju odnosa na relaciji Ankara-Atina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mevlut Čavušoglu u poseti Grčkoj 

Grčka je oštro reagovala na izjavu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua u kojoj je on pripadnike muslimanske manjine u severnoj Grčkoj opisao kao Turke i rekao da im nisu dodeljena puna građanska prava.

Te njegove reči došle su neposredno pre putovanja u susednu zemlju, ocenivši da tamo odlazi kako bi mirnim putem rešio dugogodišnje probleme na relaciji Ankara-Atina i obezbedio produžetak dijaloga o ključnim pitanjima za obe zemlje.    

- Želimo da Grčka da Turcima u zapadnoj Trakiji ista prava koja mi pružamo Grčkoj pravoslavnoj crkvi i grčkoj manjini - rekao je Čavušoglu tokom privatne posete Trakiji pre zvaničnih sastanaka s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom u Atini.

Grčki zvaničnici na to su gotovo momentalno odreagovali.

- Stalni napori Turske da iskrivi stvarnost, kao i njene tvrdnje koje se odnose na nedostatak zaštite prava ovih građana ili na diskriminaciju, neosnovani su i u potpunosti se odbacuju - rekao je portparol grčkog Ministarstva spoljnih poslova Alekandros Papajoanu. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mevlut Čavušoglu s Kirijakosom Micotakisom 

Podsetimo, vek nakon što su dve zemlje vodile rat koji je raselio više od milion ljudi s obe strane granice, Turska tvrdi da je oko 120.000 pripadnika muslimanske zajednice u regionu turska manjina, što Atina odbacuje, smatrajući ih grčkim muslimanima.

Osim toga, dve države, obe članice NATO, sukobljavaju se oko pitanja koja se kreću od konkurentskih pomorskih teritorijalnih zahteva u istočnom Mediteranu do statusa Kipra i tretmana brodova sa migrantima. Prošle godine umalo nije došlo i do oružanog sukoba između dve zemlje kada su se njihovi brodovi opasno približili jedno drugom u spornim vodama tokom istraživanja naftnih izvora u moru. 

Tenzije su blago popustile poslednjih meseci i zvaničnici su nastavili razgovore oko sporova ranije ove godine, nakon petogodišnje pauze.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading