SIN NOVOSAĐANINA NA KORAK OD SVRGAVANJA NETANJAHUA! Bliži se kraj izraelskom premijeru posle 12 godina vladavine!

Autor: Republika

Svet

31.05.2021

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sin Novosađanina Tomislava Lampela, Jair Lapid, koji je nakon izbora 23. marta dobio mandat od predsednika da formira novu vladu Izraela posle 12 godina neprikosnovene vladavine Benjamina Netanjahua, sve je bliži okončanju pregovora sa brojnim koalicionim partnerima zbog kojih je načinio i značajne ustupke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Benjamina Netanjahua bi uskoro mogao da zameni dugogodišnji rival, Jair Lapid  

Politički protivnici izraelskog premijera Benjamina Netanjahua krenuli su u formiranje koalicije koja bi im omogućila sastavljanje vlade i to samo nekoliko dana pre isteka roka, kako bi izbegli održavanje novih izbora.

U slučaju da im pregovori uspeju, na čelu buduće izvršne vlasti u Tel Avivu našao bi se Jair Lapid (57), čelnik stranke Ješ Atid ("Ima budućnosti"), koji je dugogodišnji opozicionar i Netanjuhuov protivnik.

Reč je o iskusnom političaru čije poreklo seže do granica naše zemlje, budući da mu je otac bio rođeni Novosađanin, Tomislav Lampel. On se u Izrael odselio davne 1948, gde je završio pravni fakultet, pa stigao i do toga da bude ministar pravde i potpredsednik vlade, a u međuvremenu je promenio ime u Josef Tom Lapid.

Međutim, kako navode brojni izvori, on nikad nije zaboravio Srbiju i Novi Sad, budući da je tokom dugogodišnje političke karijere nekoliko puta posećivao Jugoslaviju, tačnije Srbiju, a jednom prilikom službenim automobilom, sa sve zastavicama Izraela, posetio stari kvart Novog Sada, gde je kao dečak igrao fudbal s prijateljima. 

- Šta je bilo mangupi, evo šta sam ja postigao, a vi ste još na istom mestu - našalio se tada s prijateljima koji nisu očekivali da će iz državničke limuzine posle toliko godina izaći njihov drug iz detinjstva. 

Josef je preminuo 2008, a iza sebe je ostavio pravog naslednika kako u političkoj, tako i u novinarskoj i glumačkoj karijeri, budući da su se obojica oprobali u svim tim "disciplinama". Što se tiče politike, Jair Lapid je, osim u opoziciji, u jednom trenutku, 2013, uspeo da postane ministar finansija i to nakon što je pristao da sa Netanjahuom, iako mu je protivnik, bude u koaliciji.

Sada ide ka premijerskoj fotelji jer nakon izbora 23. marta Netanjahu nije uspeo da formira vladu, pa je predsednik Izraela Ruven Rivlin mandat ponudio upravo Lapidu. Njegovi pregovori za formiranje vlade su, međutim, prolongirani zbog desetodnevnog sukoba izraelske vojske sa palestinskim Hamasom, zbog čega su pojedini zvaničnici iz Tel Aviva optuživali Netanjahua da je namerno izazvao to krvoproliće kako bi onemogućio Lapidu formiranje vlasti. 

Ipak, nakon što je prošle nedelje na snagu, uz posredovanje Egipta, stupilo primirje, Lapid je krenuo u ofanzivu i uspeo da sa Naftalijem Benetom iz stranke Jamina stupi u savez. Benet je, kako prenose izraelski mediji, sa Lapidom dogovorio da zajednički dele kancelariju premijera i to tako da Benet tu ulogu preuzme prve dve godine, a da ga potom druge dve zameni Lapid.

I pored toga, Lapidovoj proreformski orijentisanoj stranci za parlamentarnu većinu nedostaje i podrška desne Nove nade, čelnika Gideona Sara, dok je dosad već postigla sporazum s levo-liberalnom strankom Merec, Laburističkom strankom i nacionalističkom strankom Jisrael Beiten, bivšeg ministra spoljnih poslova Avigdora Libermana.

- Lapid pokušava da osigura potporu nekoliko manjih stranaka koje su međusobno udaljene na političkom spektru kako bi oformio manjinsku vladu koja će biti prihvatljiva i arapskim poslanicima - pišu mediji i naglašavaju da te političke opcije ujedinjuje i to što sve one odbacuju Netanjahua, kom se, podsetimo, trenutno sudi za korupciju.  

Lapidov mandat za sastavljanje vlade ističe u sredu u ponoć. Ukoliko uspe u njenom formiranju biće okončana era Netanjahua, koji je premijer od 2009. Prethodno je bio premijer i u periodu od 1996. do 1999. godine. Međutim, on se i dalje ne predaje, pa je u nedelju ponudio Benetu i Saru koaliciju u kojoj bi se njih trojica izmenjivali na mestu premijera.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading