PRE 11 GODINA JE SRTPAN U MARICU, A SAD JE GRADONAČELNIK! Evo ko je novi čelnik Zagreba i šta se drznuo da uradi Bandiću i Todoriću!

Autor: Republika

Svet

31.05.2021

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tomislav Tomašević (39) je sa svojim pokretom "Možemo" ubedljivo u drugom krugu glasanja pobedio na lokalnim izborima i iza sebe ostavio srbomrsca Miroslava Škora, a hrvatski mediji su više nego oduševljeni njegovom biografijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tomislav Tomašević je proslavio pobedu sa više od 65 odsto osvojenih glasova 

Tomislav Tomašević (39) iz platforme leve orijentacije "Možemo" novi je gradonačelnik Zagreba nakon drugog kruga glasanja na lokalnim izborima koji su održani juče i na kojima je, sudeći na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta, mladi aktivista osvojio 65,25 odsto podrške, ostavivši daleko iza sebe srbomrsca iz desničarskog Domovinskog pokreta Miroslava Škora (34,75%).  

Prema navodima hrvatskog portala Index, Tomašević je dobio 200.000 glasova, što je više nego što je njegov prethodnik Milan Bandić ikada osvojio tokom dve decenije provedenih na čelu hrvatske prestonice. 

- Zagrepčani su izabrali promenu nakon 20 godina vladavine Milana Bandića, koja je Zagreb učinila prestonicom korupcije i klijentelizma i dovela ga na rub propasti. Ta promena je oličena u novom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, 39-godišnjem politologu i dugogodišnjem ekološkom aktivisti, koji je u samo četiri godine od gradskog opozicionog poslanika narastao do saborskog poslanika, a sada i gradonačelnika Zagreba - piše Index i navodi kako će biti zanimljivo pratiti hoće li i kako Tomašević ostvariti svoje najvažnije predizborno obećanje: potpunu transformaciju modela upravljanja gradom kroz mnogo veće uključivanje građana u sve nivoe odlučivanja, transparentnost, prekidanje koruptivnih i nezakonitih praksi i slično.

Inače, Tomašević je u hravtskoj javnosti poznat i po tome što je pre 11 godina uhapšen usled organizacije protesta i bunta u vezi sa sudbinom Varšavske ulice u srcu Zagreba, za koju se zdušno zalagao da ostane pešačka zona. Osim tadašnjem gradonačelniku Bandiću, on se žestoko zamerio i investitoru Tomislavu Horvatinčiću, za kog je tvrdio da je unosan posao dobio zahvaljujući poslovnim dilovima s Bandićem. 

Ta borba mu, međutim, nije urodila plodom jer je s ulicom učinjeno ono što je i nameravano, što on i danas ističe uz zaključak da ni nakon 11 godina iz principa nije kročio u taj deo grada. 

S druge strane, Tomašević je svojevremeno udario i na jednog od najbogatijih i najmoćnijih Hrvata, Ivicu Todorića, budući da je grad Zagreb tom tajkunu i vlasniku koncerna "Agrokor" omogućio da živi u velelepnom zdanju Kulmerovi dvori onda kada je ono bilo registrovano kao hotel. 

Sa grupom od oko 100 akvista, Tomašević je 2009. došao ispred ekskluzivnog kompleksa i ironično zatražio da iznajmi sobe za sebe i svoje prijatelje, ukazujući na povlašćen položaj Todorića. Sobe im, naravno, nisu ustupljene, već je ponovo bila pozvana policija da rastera masu demonstranata. 

Ivica Todorić je dugo bio nedodirljiv u Hrvatskoj 

Zbog svega toga, Tomaševića su njegovi kritičari opisivali kao "komunistu" i čoveka iza kog se kriju "teoretičari lezbijskog sindikalizma". Kritikovali su ga i da je "strani proizvod", budući da je deo studija politikologije i ekologije završio na Kembridžu, a na meti se tokom prljave kampanje sa Škorom, našla i Tomaševića supruga Iva Mertić i to zato što je instruktorka joge. 

Tomašević je rođen 1982. u Zagrebu. Pohađao je zagrebačku VII gimnaziju, a 2000. je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Na trećoj godini se prebacio na Fakultet političkih nauka. Kao tinejdžer se zainteresovao za ekološki aktivizam i pridružio se organizaciji Zelena akcija. Kasnije će postati i njen predsednik. 

- Tomašević svakog dana ide peške, biciklom ili tramvajem po gradu, susreće stotine građana, s mnogima zastaje da popriča i pita ih za probleme u njihovom kvartu - navodi Index o novom gradonačelniku prestonice.    

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading