NEMAČKA POSTAJE LIDER! Ulažu 10 milijardi dolara u ekološko gorivo - vodonik

Autor:

Svet

30.05.2021

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka će finansirati 62 velika projekta proizvodnje vodonika sa čak 10 milijardi dolara saveznih i državnih fondova, jer ima za cilj da postane svetski lider u tehnologijama vodonika, saopštilo je nemačko ministarstvo ekonomije i transporta.

RepublikaFoto: Ap photo

Nemačka će obezbediti 9,72 milijarde dolara (8 milijardi evra) za 62 projekta kako bi se smanjila  emisija gasova u sektoru transporta, proizvodnje čelika i hemikalija.

Nemačka želi da postane globalni lider u tehnologiji vodonika, rekao je ministar ekonomije Peter Altmaier, napominjući da je danas najavljena investicija korak ka tome da nemačka ekonomija postane ugljen neutralna.

Korišćenjem vodonika, Nemačka bi mogla uštedeti nekoliko miliona tona emisija ugljen-dioksida (CO2) godišnje iz industrije čelika i hemikalija, rekao je Altmaier.

Ukupno 95% saobraćajnog prometa i dalje zavisi od fosilnih goriva, tako da je Nemačkoj potrebna mobilnost koja se oslanja na obnovljive energije, rekao je ministar saobraćaja Andreas Šeuer.

- Moramo i želimo da hitno promovišemo prelazak na klimatski prihvatljivu energiju - rekao je ministar saobraćaja.

RepublikaFoto: Ap photo

Ministarstvo energetike nadgledaće 50 projekata, uključujući planove za više od 2 gigavata (GV) elektroliznog kapaciteta za proizvodnju zelenog vodonika. To je 40% cilja od 5 GV u nemačkoj nacionalnoj strategiji za vodonik do 2030.

Ministarstvo saobraćaja finansiraće preostalih 12 projekata u transportnom sektoru. Oni će uključivati razvoj i proizvodnju sistema i vozila sa gorivinm ćelijama, uključujući putničke automobile, kamione i komunalna vozila.

Vodonik je poslednjih godina dobio na značaju. Sada se nalazi u skoro svakoj strategiji Big Oil-a i može se videti u mnogim vladinim planovima za industrijsku dekarbonizaciju. Vlade, međunarodne organizacije i glavne kompanije za naftu i gas kažu da bi plavi vodonik (vodonik plus hvatanje i skladištenje ugljenika) i zeleni vodonik (vodonik napravljen od elektrolize vode koristeći električnu energiju iz sunca ili vetra) mogli biti ključni za ostvarivanje ekoloških ciljeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lazar

30.05.2021 11:14

Jevtino gorivo. Ali eksplozivno.