(VIDEO) IMPRESIVNO! Erdogan otvorio NAJVIŠU GRAĐEVINU ISTANBULA: Pogledajte kako izgleda MOĆNI TORANJ

Autor:

Svet

30.05.2021

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan svečano je otvorio toranj Čamlidža, najvišu građevinu Istanbula, javlja turska državna agencija Anadolija. Reč je o telekomunikacijskom tornju koji će biti istovremeno i značajna turistička atrakcija na Čamlidži, uzvišenju sa kojeg se pruža jedan od najlepših pogleda na Bosfor i Istanbul.

Foto: youtube.com/Radio Sarajevo
Erdogan otvorio najvišu građevinu Istanbula, toranj Čamlidža

Toranj Čamlidža, koji ide u dubinu 218 metara, ima ukupno 49 spratova, od čega četiri sprata ispod i 45 spratova iznad zemlje.

- S visinom od 587 metara od nivoa mora i pogledom na Bosfor, ovaj toranj je najviša građevina u Istanbulu - rekao je Erdogan, naglašavajući da će toranj značajno doprineti turizmu.

Dodao je kako je ovim projektom rešen i problem vizuelnog zagađenja na Čamlidži.

Gradnja kule počela je 2017. godine, a prostire se na površini od oko 30.150 kvadratnih metara. Vrh kule doseže nadmorsku visinu od 587 metara, što je čini najvišom građevinom u Istanbulu.

Visina armiranobetonske konstrukcije iznosi 221 metar, a visina čelične antene tornja 168 metara.

Od tla toranj sa čeličnom antenom doseže visinu od 369 metara, izgrađen je tako da izdrži potres magnitude 9, a otporan je i na jake vetrove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading