OPTUŽUJU FRANCUSKU ZA GENOCID! Želimo da Makron traži OPROŠTAJ za ono što nam je njegova zemlja uradila 1994, a NJEGOV POTEZ JE SVE IZNENADIO!

Autor: Republika

Svet

27.05.2021

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron otputovao je Ruandu s ciljem poboljšanja odnosa na relaciji dve zemlje, budući da zvanični Kigali optužuje njegovu državu za učešće u brutalnom zločinu iz devedesetih godina 20. veka kada je ubijeno između 800.000 i 1.074.000 Ruanđana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron ispred fotografija žrtava palih devedetih godina u građanskom ratu u Ruandi 

Francuski predsednik Emanuel Makron otputovao je u Ruandu, afričku državu koja njegovu zemlju već godinama unazad optužuje za genocid devedesetih godina 20. veka u kom je brutalno ubijeno najmanje 800.000 ljudi, a prema nekim procenama i 1.074.000.    

Genocid u Ruandi, podsetimo, označava masovna ubistva na stotine hiljada pripadnika manjinskog naroda Tutsi, kao i pripadnika naroda Hutu koji su se suprotstavljali tim postupcima ekstremističkih grupacija iz redova svog naroda.

Masovna ubijanja odigrala su se između 6. aprila i sredine jula 1994. i to pred očima Ujedinjenih nacija (UN) koje nisu reagovale na zločine. Čak se dogodilo da je u to vreme u Ruandi smanjen broj trupa UN na svega 270, a stručnjaci tvrde da se zločin mogao sprečiti intervencijom svega 5.000 mirovnih trupa međunarodne zajednice.

Mnoge zemlje, uključujući Francusku, Belgiju i SAD, odbile su da spreče masakr, dok su Kanada, Holandija i Gana nastavile da vode mirovne snage UN u Ruandi, UNAMIR, ali one nisu značajnije uticale na sprečavanje zločina. Savet bezbednosti UN je otvoreno odbio da pošalje pomoć. 

U pokušaju da poboljša odnose između dve države, francuski predsednik je odlučio da otputuje u Ruandu i to nakon što je u martu francuski istraživački odbor objavio izveštaj u kom stoji da je "kolonijalni stav zaslepeo francuske funkcionere u Ruandi i da francuska vlada ima ozbiljnu i veliku odgovornost jer nije predvidela tamošnje krvoproliće". U izveštaju se pak tvrdi da Francuska nije direktno kriva za smrt više od 800.000 Tutsija i Hutua.

Važno je napomenuti, međutim, da Ruanda nije bila francuska, već nemačka, a zatim belgijska kolonija, ali je Francuska u vreme užasa u Ruandi imala značajnu ulogu u UN i iz tog razloga se očekivala njena uloga u rešavanju zastrašujučeg konflikta. Takođe, ona je u vreme genocida sve vreme podržavala tadašnjeg predsednika Ruande Juvenala Habiarimanu.

- Francuski funkcioneri su naoružavali, savetovali, obučavali, opremali i štitili vladu Ruande - stoji u izveštaju koji je nedavno objavila ruandska vlada i u kom stoji da je Francuska bila svesna da je genocid u pripremi i da je godinama pokušavala da prikrije svoju ulogu.   

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Paul Kagame, predsednik Ruande

Predsednik Ruande Paul Kagame, koji je ranije otvoreno optužio Francusku za učešče u genocidu, prošle nedelje je rekao da izveštaj mnogo znači stanovnicima Ruande.

- Oni možda neće zaboraviti, ali će oprostiti Francuskoj zbog njene uloge u tom sukobu - rekao je Kagame, pripadnik etničke grupe Tutsija i najmoćniji čovek Ruande otkad je njegova vojska pobunjenika stala na kraj ubijanjima koje su sprovodile grupe verne vladi Hutua.

Inače, Makron, koji pokušava da udalji Francusku od njene kolonijalne zaostavštine, u aprilu je pristao da otvori arhive o Ruandi bivšeg francuskog predsednika Fransoa Miterana, koji je bio na vlasti u doba genocida. Međutim, uprkos svim njegovim naporima, ulice Kigalija, prestonice afričke države, danas su mirne, bez postavljenih natpisa ili zastava, uobičajenih u vreme poseta stranih čelnika.

- Želim da traži oproštaj za to što je Francuska činila 1994. - rekla je Henrijete Uvase (28) koja je imala dve godine kad su joj ubijeni otac i dva brata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron u memorijalnom kompeksu u Kigaliju 

I Makron je to i učinio - priznao je ulogu svoje države u genocidu u Ruandi, tražeći oproštaj.   

- Samo oni koji su prošli tu noć mogu možda oprostiti - rekao je Makron u memorijalnom kompleksu Gisozi u kojem je pokopano 250.000 žrtava genocida. 

- Ponizno i s poštovanjem stojim uz vas danas i stigao sam kako bih priznao širinu naših odgovornosti - naglasio je francuski predsednik, čime je iznenadio međunarodnu zajednicu, pre svega zbog širine svojih shvatanja i spremnosti da ponese teret svojih prethodnika.   

Poslednja poseta francuskog čelnika Ruandi bila je 2010. godine.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milutin

27.05.2021 12:40

Nemci,englezi,francuzi i ameri su genocidan narod ali i pored toga opužuju srbe za genocid.