BIVŠI PREDSEDNIK PRIMIO MITO VIŠE OD 700 PUTA! Stavlja mu se na teret i reketiranje, prevara, utaja poreza i pranje novca!

Autor: Republika

Svet

27.05.2021

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Južnoafričke republike, Džejkob Zuma (79), mogao bi da provede 25 godina na robiji ukoliko bude osuđen zbog svega za šta ga terete, iako on negira krivicu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Djejkob Zuma primio je mito više od 700 puta

Bivši južnoafrički predsednik Džejkob Zuma (79) primio je mito više od 700 puta, i to pre nego što je postao šef države, a osim toga, optužen je za reketiranje, prevaru, utaju poreza i pranje novca.

To su otkrili tužioci na samom početku sudjenja bivšem lideru zbog korupcije, koji je, između ostalog, optužen da je dobio mito u gotovini od francuske kompanije Tales za proizvodnju oružja. On je, međutim, i pored brojnih dokaza, negirao optužbe na svoj račun, tvrdeći da je suđenje protiv njega politički motivisano. 

Nikada ništa nisam uzeo ni od koga i nisam učinio ništa loše - rekao je Zuma pred nekoliko stotina okupljenih pristalica ispred zgrade suda nakon što mu je suđenje odloženo do 19. jula i nakon što je tražio izuzeće glavnog tužioca, optuživši ga da je pristrasan.  

Inače, Zuma je na čelu najrazvijenije afričke ekonomije bio od 2009. do 2018. godine, a ako bude osuđen mogla bi da mu bude izrečena kazna do 25 godina zatvora.

U okviru istog procesa, na optuženičkoj klupi je i kompanija Tales, čiji su predstavnici negirali krivicu po optužbama za reketiranje i pranje novca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading