PALA PUTINOVA ODLUKA O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI! Evo šta je poručio građanima Rusije zbog slabog odziva za imunizaciju!

Autor: Republika

Svet

27.05.2021

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin je najnovijom odlukom stavio tačku na raspravu o tome da li vakcinacija protiv koronavirusa treba da bude obavezna ili dobrovoljna.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruski predsednik Vladimir Putin 

Ruski predsednik Vladimir Putin konačno je saopštio svoju odluku o tome da li će u njegovoj zemlji na snagu stupiti obavezna vakcinacija budući da veliki broj građana ne želi da primi cepivo protiv koronavirusa. 

- Obavezna vakcinacija bi bila nepraktična i nemoguća. Čvrsto verujem u sistem u kom građani treba sami da razumeju da ukoliko ne budu vakcinisani, mogu da se suoče sa veoma ozbiljnom, pa i smrtonosnom opasnošću - poručio je odlučno Putin nakon što se već nedeljama u ruskoj javnosti vode polemike da li bi vakcinisanje protiv koronavirusa trebalo da bude obavezno ili svojevoljno. 

Prema zvaničnim podacima, svega 12 odsto Rusa, što je oko 17 miliona njih, primilo je makar jednu dozu vakcine protiv korone, a Federalne vlasti se nadaju da će postići kolektivni imunitet do jeseni 2021. Ipak, sve analize ukazuju na to da će 70% populacije biti imuno na KOVID-19 tek krajem naredne godine. 

Inače, za obaveznu vakcinaciju ranije je bio bivši premijer Dmitrij Medvedev, međutim, on je kasnije promenio odluku, isto kao i lokalne vlasti ruskog regiona Saha, smeštenog na oko 8.000 kilometara istočno od Moskve. One su najpre donele zakon po kom je vakcinacija protiv korone obavezna, da bi sad povukli tu meru. 

Interesantno je, međutim, da je Evropski sud za ljudska prava prošlog meseca doneo odluku da bi obavezna vakcinacija mogla da bude neophodna u demokratkom društvu. Ta mera se odnosila na događaje koji su se zbili mnogo pre pandemije koronavirusa, tako da se očekuje da se debata o obaveznoj vakcinaciji protiv korone tek rasplamsa.     

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading