(VIDEO) POČEO NEBESKI SPEKTAKL! Na nebu se pojavljuje "krvavi Mesec"

Autor: Republika

Svet

26.05.2021

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka nacionalna svemirka agencija (NASA) saopštila je da je ovaj fenomen izuzetno redak i da se ovogodišnji super Mesec u maju poklapa i sa njegovim pomračenjem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Najveći ovogodišnji super Mesec poklapa se i sa njegovim delimičnim pomračenjem. Zahvaljujući pomračenju, taj Mesec nije samo super, već i "krvavi Mesec", saopštila je NASA, prenosi Sputnjik. 

Super Mesec će biti delimično vidljiv svuda gde je u tom trenutku noć, navodi NASA i dodaje da će ukoliko bude vedro, u prizoru moći da uživaju pre svega građani delova Azije i Australije, SAD i Južne Amerike.

Do pomračenja Meseca dolazi kad se Zemlja ispreči sunčevoj svetlosti koje se kreće ka Mesecu. Drugim rečima, tokom pomračenja Meseca vidi se senka Zemlje projektovana na njenom prirodnom satelitu.

- Vidljivost pomračenja Sunca zavisi od geografske lokacije posmatrača. Suprotno tome, kod pomračenja Meseca fenomen može da se vidi sa bilo kog mesta na našoj planeti na kom je Mesec iznad horizonta u vreme pomračenja - objašnjava se u vodiču Kanarskog instituta za astrofiziku (IAC) i dodaje da za razliku od pomračenja Sunca, kod kog raspored faza pomračenja zavisi od geografskog položaja posmatrača, kod pomračenja Meseca one će biti iste bez obzira na mesto sa kog se posmatra.

Postoje tri tipa pomračenja Meseca. Tokom potpunog pomračenja, objašnjava NASA, Mesec i Sunce se nalaze na potpuno suprotnim stranama Zemlje.

- Iako se Mesec nalazi u senci Zemlje, nešto sunčevog svetla uspeva da dopre i do Meseca. To sunčevo svetlo prolazi kroz Zemljinu atmosferu, koja filteriše veći deo plave svetlosti. Zbog toga, tokom tog fenomena, prirodni satelit izgleda crveno i dobio je nadimak "Krvavi Mesec" - navodi se u vodiču i podseća da je prečnik naše planete četiri puta veći od mesečevog, pa je njena senka i mnogo šira zbog čega pomračenje Meseca može ukupno da traje i 104 minuta. 

Jedno takvo pomračenje se događa danas 26. maja 2021.  

- Ako ste u zapadnoj Južnoj Americi, Jugoistočnoj Aziji, Australiji ili delovima zapadnih Sjedinjenih Američkih Država – i imate tu sreću da vam nebo bude vedro – bićete u poziciji da vidite ovaj "Super cvetni pun Mesec" potpuno pomračen oko 14 minuta - naglašava IAC.

Pomračenje meseca može da bude i delimično i pomračenje meseca u polusenci. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading