FLORIDA DONELA ZAKON O KOM BRUJI ČITAV SVET: Društvene mreže koje zabrane profile političara plaćaju PAPRENE KAZNE!

Autor: Republika

Svet

26.05.2021

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guverner američke države Floride, Ron Desantis, poručio je kako će najnovija mera koju je doneo ove nedelje, a koja je delimično podstaknuta slučajem "Tramp", zaštititi ljude od samovolje elita.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i guverner Floride Ron Desantis 

Guverner američke države Floride, Ron Desantis, potpisao je zakon kojim se društvene mreže, ali i drugi internet giganti, poput Jutjuba, žestoko novčano kažnjavaju ukoliko na bilo koji način ugrožavaju slobodu govora, posebno ako ukidaju zvanične naloge kandidata za određene političke funkcije.

Desantis je tim potezom izazvao buru reakcija u domaćoj, ali i svetskoj javnosti, budući da se nova mera direktno osvrće na slučaj donedavnog predsednika SAD Donalda Trampa i gašenje njegovih profila na Tviteru i ostalim mrežama u januaru, nakon što je optužen da je te platforme koristio za okupljanje svojih pristalica na demonstracijama i njihov upad u Kapitol. 

- Ovaj zakon znači da će građani Floride biti zaštićeni od elite Silicijuske doline - poručio je Desantis, a zatim dodao da ako "cenzori Big teka primenjuju pravila nedosledno i diskriminišu u korist dominantne ideologije Silicijumske doline, sada će odgovarati.

A ono što je posebno interesantno, jeste da zakon predviđa da se društvena mreža koja prekrši norme ponašanja na dnevnom nivou kažnjava sa čak 250.000 dolara, što znači da bi na mesečnom nivou taj iznos mogao da dostigne i do 7,5 miliona dolara. Međutim, tako visoka cifra odnosi se na kandidate za javne funkcije, dok je za one koji pretenduju na neke uloge "nižeg" ranga visina kazne znatno manja. 

Inače, predlog zakona deo je većeg napora među konzervativnim državnim zakonodavstvima da se suzbije sposobnost tehnoloških kompanija da upravljaju postovima na svojim platformama. To se posebno odnosi na slučaj "Tramp", za koji mnogi smatraju da su kompanije pristrasne prema ličnostima i publikacijama konzervativaca.

Zakonska mera predviđa da se zabrana profila kandidata za javnu funkciju ne sme sprovoditit duže od 14 dana, kao ni da sadržaji iz određenih medija ne smeju da budu kvantitativno određeni kao što je to bio slučaj sa Njujork postom koji je mogao da na društvenim mrežama objavi samo određen broj tekstova o Hanteru Bajdenu, sinu Džoa Bajdena, u to vreme kandidata na američkim predsedničkim izborima. 

Po zakonu, platforme moraju da budu jasne kako odlučuju da uklanjaju sadržaj ili da ga plasiraju na pdređenom mestu, a osim toga, korisnici mogu i da tuže društvenu mrežu ukoliko smatraju da se prema njemu ponašaju nedosledno.

Kompanija Tviter je odbila da komentariše najnoviju meru Floride, dok Gugl i Fejsbuk nisu odbili da odgovore, ali zvanično još nisu reagovali do objavljivanja ovog članka.

S druge strane, demokrate, libertarijanske grupe i tehnološke kompanije kažu da zakon krši prava prvog amandmana tehnoloških kompanija da odluče kako će postupati sa sadržajem na sopstvenim platformama. Pojedini zvaničnici su otišli toliko daleko da su zatražili da se odluka guvernera Desantisa ospori. 

Mera Floride može da se ospori na sudu - rekao je Džef Kosef, profesor prava kibernetičke bezbednosti na Pomorskoj akademiji.

S druge strane, republikanski funkcioneri oduševljeno su pozdravili odluku Desantisa, spekulišući da to znači da bi na društvene mreže Tramp mogao da se vrati ukoliko se ponovo kandiduje na predsedničku funkciju. 

 

  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading