PRED SASTANAK SA PUTINOM! Bajden STOPIRAO sankcije za Severni tok 2: To šteti odnosima sa Nemačkom

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.05.2021

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden odustao je od sankcija protiv kompanije koja stoji iza gasovoda Severni tok 2, jer je projekat gotovo završen i zato što bi takva odluka mogla da našteti odnosima sa evropskim partnerima.

Foto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Bajden, koji se priprema za svoju prvu posetu Evropi i prvi sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledećeg meseca, rekao je novinarima da se protivio novom gasovodu od njegovog početka, ali da su sankcije stopirane jer je taj projekat gotovo u potpunosti bio završen u vreme kada je on stupio na dužnost u januaru, prenosi Rojters.

On je objasnio da američka administracija nije u poziciji da dozvoljava ili zabranjuje Nemačkoj završetak projekta sa Rusijom i da bi nametanje sankcija u tom smislu narušilo odnose sa evropskim partnerima SAD.


Bajden, čiji je cilj jedinstveni front prema Rusiji i Kini, na ovaj način želi da brzo popravi veze sa Nemačkom i drugim ključnim evropskim saveznicima koji su bili narušeni tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da očekuje nastavak razgovora sa SAD o projektu gasovoda Severni tok 2 nakon što je administracija Bajdena odustala od sankcija za kompaniju koja stoji iza projekta.

Prošle srede je američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio da se odustaje od sankcija protiv kompanije Severni tok 2 AG i njenog izvršnog direktora Matijasa Varniga i da je ta odluka u nacionalnom interesu SAD.

Projekat "Severni tok 2", koji je u ovom trenutku završen 95 odsto, podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ciji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Komentari (0)

Loading