PUTIN ZAKUCAO BUGARE! Odao priznanje Skoplju, razbesneo Sofiju!

Autor:

Svet

26.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin žestoko je zakucao Bugare nakon što je povodom obeležavanja Dana svete braće Ćirila i Metodija 24. maja ambasada Ruske Federacije u Skoplju objavila njegovu poruku da je pismenost u Rusiji stigla iz Makedonije, zbog čega će njegova zemlja to zauvek pamtiti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Potpuno očekivano, na te reči je odmah reagovala Bugarska, čiji zvaničnici već decenijama pokušavaju da dokažu da u tom procesu nije postojala nikakva makedonska uloga, već da se pismenost širila iz njihove zemlje. Posebno oštar bio je bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski, koji se ostrvio na rusku ambasadu u Skoplju i optužio zvaničnu Moskvu za falsifikovanje istorije.

- To je jedan od vaših najsramnijih falsifikata i najžalosnijih. Pismenost i pravoslavlje je stiglo u današnju Rusiju iz Bugarske. To je činjenica. Makedonski alfabet je zajedno sa makedonskom nacijom stvoren u Moskvi 1945. Takve laži koje širite su najveća sramota. Stidite se - poručio je Džambaski ruskoj ambasadi.

Putin je prvi put o makedonskoj ulozi u širenju pismenosti među slovenskim narodima govorio 2017, kada je u Kremlju ugostio nekadašnjeg kolegu iz Severne Makedonije predsednika Đorđa Ivanova (u to vreme se Severna Makedonija zvala samo Makedonija, prim. aut.). I tada je izazvao salve kritika na svoj račun iz Bugarske.

- Iznenađen sam da predsednik najveće slovenske zemlje ne zna istoriju sopstvenog naroda. Rusija, koja se stalno busa u grudi slovenstvom i pravoslavljem, zapravo ne poznaje istoriju - rekao je tada bugarski potpredsednik vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov, poznati nacionalista.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

S druge strane, Bojko Borisov, i tadašnji i sadašnji premijer Bugarske, bio je poprilično blag u komentarima.

- Takve prepirke nisu evropski pristup u rešavanju problema. Evropski put je da zahvalimo svetoj braći Ćirilu i Meotodiju na svemu što su učinili za skoro 300 miliona ljudi koji čitaju i pišu ćirilicom - naveo je tada Borisov.

Inače, 24. maj je obeležen i u Bugarskoj, prvi put kao Dan bugarskog pisma. Ranije se nazivao Danom slovenske pismenosti, bugarske prosvete i kulture, ali je prošle godine bio zvanično preimenovan u Dan svete braće Ćirila i Metodija, bugarskog pisma, prosvete, kulture i slovenske književnosti. Predlog da bude Dan bugarske, a ne slovenske pismenosti, stigao je od VMRO BND.

- Ova inicijativa ima za cilj da se praznik ogradi od pokušaja Skoplja da prisvoji ćirilicu - saopšteno je iz te političke organizacije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading