BUGARSKA OPET PROVOCIRA SEVERNU MAKEDONIJU: Njihova nacija je nastala u Rusiji 1945. godine

Autor: Tanjug, Republika

Svet

25.05.2021

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski izrazio je danas ogorčenje zbog čestitke ruske ambasade u Skoplju makedonskom narodu u čast 24. maja, Dana svete braće Ćirila i Metodija.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Skoplje

U Bugarskoj se danas prvi put obeležava Dan bugarskog pisma, dok se ranije se ovaj dan nazivao Danom slovenske pismenosti, bugarske prosvete i kulture, ali je prošle godine bio zvanično preimenovan u Dan svete braće Ćirila i Metodija, bugarskog pisma, prosvete, kulture i slovenske književnosti.

Predlog da se praznik nazove Danom bugarske, a ne slovenske pismenosti, stigao je od VMRO BND.

Kako su saopštili iz te stranke, ''ova inicijativa ima za cilj da se praznik ogradi od pokušaja Skoplja da prisvoji ćirilicu''.

Ruska ambasada u Severnoj Makedoniji je čestitala Makedoncima praznik, navodeći reči predsednika Rusije Vladimira Putina koji je saopštio da je pismenost u Rusiji stigla iz Makedonije, prenosi Sputnjik.

Džambaski je tim povodom izjavio da se "makedonska nacija pojavila 1945. godine".

- To je jedan od vaših najsramnijih falsifikata i najžalosnijih. Pismenost i pravoslavlje je stiglo u današnju Rusiju iz Bugarske. To je činjenica. 'Makedonski alfabet' je stvoren, zajedno sa makedonskom nacijom, u Moskvi 1945. godine. Ta laž je najveća sramota. Stidite se - poručio je Džambaski ruskoj ambasadi.

Ruska ambasada u Sofiji je u obraćanju Bugarima upotrebila novi naziv praznika, dok je ambasadorka Elena Mitrofanova naglasila značaj dela svete braće za Rusiju.

- Dragi prijatelji, bez svake sumnje, uloga Bugarske u širenju slovenske pismenosti, jezika i kulture je nesporna i u Bugarskoj i u Rusiji brižljivo čuvaju i poštuju nasleđe svete braće Ćirila i Metodija, koji su odredili samosvest i razvoj bratskih slovenskih naroda za duge vekove - saopštila je Mitrofanova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading