NEMA MIRA - STIŽE "TROSTRUKI MUTANT" KORONE! Novom zarazom već inficirano 49 ljudi u Britaniji!

Autor: Republika

Svet

24.05.2021

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanske zdravstvene službe objavile su kako je opaki koronavirus još jednom izmenjen i da u sebi sadrži dosad neviđenu mutaciju nazvanu N439K, otkrivenu kod 49 pacijenata iz Jorkšira.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Koronavirus u mnogim zemljama i dalje svakog dana izaziva katastrofu

Pandemija koronavirusa je u našoj zemlji, ali i u mnogim državama širom sveta, pokazala značajno slabljenje, međutim, da još nije vreme za opuštanje pokazuje i izveštaj britanskih zdravstvenih vlasti u kom je upozoreno da je u Jorkširu zabeležen novi soj KOVIDA-19, i to ni manje ni više nego takozvani "trostruki mutant", sa neobičnom kombinacijom gena, u stručnoj javnosti poznat pod oznakom AV.1.

Ta činjenica izazvala je ozbiljnu zabrinutost na Ostrvu budući da je indijski soj izazvao već dosta problema, pa se strahuje da bi AV.1 mogao da ugrozi najavljeno otvaranje zemlje posle duže od četiri meseca lokdauna.   

- Nemačka je iz tog razloga već objavila da je uvela karantin za sve putnike iz Britanije, u strahu od širenja novih varijanti na nemačkom tlu - prenose britanski mediji. 

Od novog mutanta, kom su dali ime i "jokširski virus", zasad je obolelo 49 osoba uBritaniji. 

- Novi soj sadrži tri mutacije - dve koje se sreću kod varijante iz Južne Afrike i ranije poznatog britanskog soja i jedna, potpuno nova, nazvana N439K, za koju se pretpostavlja da ima veze sa sposobnošću da zaobiđe imunski odgovor ljudskog organizma - objašnjavaju stručnjaci. 

Ministarstvo zdravlja je zato ovu varijantu uvrstilo među varijante na koje se obraća posebna pažnja.  Ipak, najnovija varijanta je otkrivena tek krajem aprila, pa naučnici nisu sigurni koliko je ona virulentnija u odnosu na ranije poznate sojeve, koji su odavno u cirkulaciji.

- Oboleli od ove varijante nisu teže bolesni od drugih zaraženih koronavirusom. Nismo previše zabrinuti - umirio je malo javnost doktor Kevin Smit, iz Ministarstva zdravlja. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading