GRČKA PODIGLA BALKAN NA NOGE - TRAŽE VOĐU OPAKE ZABRANJENE ORGANIZACIJE! Pobegao im je pre sedam meseci, a sumnja se da se krije na SVETOJ GORI!

Autor: Republika

Svet

23.05.2021

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hristos Papas je jedan od lidera zabranjene neonacističke organizacije Zlatna zora, koji je osuđen na 13 godina i tri meseca robije, ali koji je prošle godine uspeo da pobegne iz kućnog pritvora.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Hristos Papas je vodio sttanku Zlatnu zoru i bio je poslanik od 2012. do 2019. 

Grčka je ovih dana na noge podigla čitav Balkan objavom da se dala u poteru za jednim od najopasnijih ljudi sa njene teritorije - Hristosom Papasom (59), za kog veruje da je uprkos presudi da mora da izdržava kaznu zatvora u trajanju od 13 godina i tri meseca on nekako uspeo da pobegne iz domovine i sakrije se, kako se veruje, negde u susedstvu. 

Reč je o čoveku koji je nekada bio jedan od lidera ekstremno desničarske organizacije Zlatna zora, odgovorne za brojne napade na tlu Grčke, posebno na migrante, novinare i predstavnike liberalnih opcija, zbog čega je pre sedam meseci istorijskom sudskom odlukom proglašena kriminalnom organizacijom. 

I dok je svetom besnela pandemija koronavirusa, Grci kao da su privremeno zaboravili na Papasa, sve dok 15. maja Grčkoj iz Belgije nije isporučen Joanis Lagos (48), bivši telohranitelj Nikosa Mihaloliakosa, šefa grčke neonacističke stranke Zlatna zora i kasnije njen vodeći član i poslanik u Evropskom parlamentu. 

- Grčka se konačno uspešno izborila s toksičnim otrovom Zlatne zore. Vladavina prava se suprotstavila ekstremno desničarskim zločincima - saopštili su zvaničnici u Atini, iako je, kako je podseća Dojče vele, to bio samo jedan od poslednjih eksera na mrtvačkom sanduku Zlatne zore budući da je sunovrat organizacije počeo još pre nekoliko godina. 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Joanis Logos je prošle subote iz Belgije izručen Grčkoj 

Ipak, povratak Lagosa u zatvor u Domokosu, u središnjoj Grčkoj, samo je polovičan uspeh za grčku policiju. Za njegovo privođenje pravdi isključivo su zaslužne belgijske vlasti koje su neonacistu uhapsile odmah nakon što mu je Evropski parlament ukinuo imunitet. I u Belgiji je Lagos odmah bio prebačen u zatvor s maksimalnim merama sigurnosti. Nije ni pokušao da uložiti žalbu na izručenje Grčkoj. Osećao se, kako je rekao, neugodno među mnogim muslimanskim zatvorenicima u Belgiji.

Zbog svega toga je "lov" na Papasa od izuzetne važnosti za čitavu Grčku, a posebno njenu policiju koja već neko vreme ne uživa baš veliko poverenje građana. Ta situacija dodatno se pogoršala nakon što je 1. oktobra 2020. Papas nakon presude da je njegova stranka kriminalna organizacija on uspeo da pobegne iz svog stana u Atini, gde je bio u kućnom pritvoru. 

Otad se drugom čoveku Zlatne zore, za kojim tragaju i antiterorističke jedinice Grčke i Interpol, gubi svaki trag. Njegov advokat je, pak, samo kratko saopštio da njegov klijent nema volju da do suđenja sedi u zatvoru.

Inače, više puta se spekulisalo da se on sakrio na Svetoj Gori, zbog čega ga je policija u februaru tražila u manastiru Esfigmen, ali bezuspešno.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading