(FOTO, VIDEO) LAVA GUTA SVE PRED SOBOM, NEBO JE POSTALO KRVAVO! Stravične scene zbog erupcije vulkana, preti da ZAPALI GRAD

Autor: Republika

Svet

23.05.2021

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanovnici Konga strahuju da im se ne ponove scenariji iz 1977. i 2002. kada je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu Njiragongo ostavio ogromnu pustoš u ubio na stotine ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lava iz vulkana Njiragongo guta sve pred sobom i ide ka centru grada Gome 

Jedan od najaktivnijih vulkana na svetu Njiragongo u Demokratskoj Republici Kongo eruptirao je u subotu predveče, zbog čega je vlada aktivirala planove za evakuaciju grada Goma, ali lava ogromnom brzinom već stiže i do vazdušne luke u tom gradu. 

Usled erupcije nebo iznad Gome, na istoku zemlje, postalo je crveno, pa su stanovnici tog područja u strahu da im se ne ponovi scenario iz 2002. kada je Njiragongo "proradio" i usmrtio 250 ljudi, dok je 250.000 njih ostalo bez domova. 

Trenutno je veći deo grada, smeštenog u podnožju vulkana, ostalo bez struje, telefonske linije su u prekidu, a na hiljade ljudi je naterano na evakuaciju u susednu Ruandu.       

 

Premijer Konga Žan-Mišel Sama Lukonde sazvao je hitan sastanak vlade u glavnom gradu Kinšasi zbog eventualnog uvođenja hitnih mera za evakuaciju iz Gome.

 

 

 

Dario Tedesko, vulkanolog sa sedištem u Gomi, rekao je da se na Njiragongu otvaraju nove pukotine, dopuštajući lavi da teče prema jugu, prema Gomi, nakon što je u početku tekla prema istoku, prema Ruandi.

- Sad je meta Goma. Slično je kao i 2002, mislim da lava ide prema centru grada. Mogla bi da se zaustavi ranije ili da nastavi, teško je predvideti - istakao je Tedesko za Rojters.  

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zastrašujuće scene vulkana i ohlađene lave koja je zatrpala čitave delove naselja

Posmatrači vulkana bili su zabrinuti da vulkanska aktivnost zabeležena u poslednjih pet godina na Njiragongu odražava onu u godinama koje su prethodile erupcijama 1977. i 2002, najrazornijim u poslednjem veku. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading