Švedska obustavlja korišćenje PCR testova!

Autor: Republika.rs

Svet

22.05.2021

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska agencija za javno zdravlje objavila je da prekida sa korišćenjem PCR testova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Agencija je navela da PCR tehnologija koja se koristi u testovima za otkrivanje virusa korona ne može da napravi razliku između virusa koji mogu da zaraze ćelije i virusa koje je imuni sistem neutralisao, pa se stoga ovi testovi ne mogu koristiti za utvrđivanje da li je neko zaražen ili ne.

- RNK od virusa često se može otkriti nedeljama (ponekad i mesecima) nakon bolesti, ali to ne znači da ste i dalje zaraženi. Takođe, postoji nekoliko naučnih studija koje sugerišu da je infektivnost kovida 19 najveća na početku perioda bolesti - navodi Agencija.

Umesto testova, preporučeni kriterijumi za procenu prestanka infekcije zasnivaju se na stabilnom kliničkom poboljšanju uz oslobađanje od temperature najmanje dva dana i da je prošlo najmanje sedam dana od pojave simptoma, navodi Švedska agencija za javno zdravlje na svojoj veb stranici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading