ZASTRAŠUJUĆE - ODLOMIO SE NAJVEĆI GLEČER NA SVETU! Gigant dug 175 kilometara, veći od Majorke, slobodno pluta morem!

Autor: Republika

Svet

20.05.2021

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glečer A-76 nedavno je snimljen satelitom Kopernikus Sentinel-1, a uočeno je da mu je površina čak 4.320 kilometara kvadratnih, što znači da je najveći na svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Džinovski glečer, površine veće od ostrva Majorka, odlomio se od Antarktika i sad pluta Vedelovim morem, prenosi Sputnjik. 

- Reč je o najvećem glečeru na svetu koji sada slobodno pluta morem - objavila je Evropska svemirska agencija (ESA), navodeći da je ogroman komad leda dugačak 175 kilometara, a širok 25 kilometara.

- Naučnici ga nazivaju A-76, a nedavno je snimljen satelitom ESA Kopernikus Sentinel-1. Njegova površina je 4.320 kilometara kvadratnih - saopštili su naučnici, ne ulazeći u to kakve posledice glečer može da izazove, ali otvoreno aludirajući na činjenicu da je njegovo odvajanje posledica globalnog zagrevanja.  

 

 

Poređenja radi, površina najvećeg španskog ostrva Majorka je 3.640 kilometara kvadratnih, pa je jasno da je A-76 veći čak i od toga.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading