OPASNO UPOZORENJE - FRANCUSKOJ PRETI CEPANJE! Nove tvrdnje o sudbini moćne članice EU IZAZIVAJU JEZU

Autor: Republika

Svet

20.05.2021

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analitičari upozoravaju da Francuskoj preti ozbiljna podela na islamski i hrišćanski deo, naglasivši da pisma, koja su predsedniku Emanuelu Makronu poslali najpre penzionisani, a zatim i aktivni vojni funkcioneri, nisu bezazlena upozorenja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Francuski predsednik Emanuel Makron pod velikim pritiskom 

Pismo koje je grupa nekadašnjih francuskih generala poslala predsedniku te zemlje Emanuelu Makronu i upozorila ga da državi preti građanski rat zbog porasta nasilja, verskog fanatizma i sve učestalijih slučajeva islamskog ekstremizma, izazvalo je ozbiljan strah da jednoj od najmoćnijih članica EU preti haos, pa i cepanje na dva dela, što je samo dodatno potpireno drugim, gotovo istim dopisom upućenim lideru države i to od grupe još aktivnih vojnih zvaničnika. 

Koliko je situacija ozbiljna još jednom je objasnio analitičar Slobodan Zečević, ekspert za francusku politiku iz Instituta za evropske studije, koji je upozorio da toj zemlji zapravo preti podela na islamsku i hrišćansku Francusku, što bi, kako je naglašeno, moglo da ugrozi bezbednost i dovede do ozbiljnih sukoba, pa i verskog rata.

- Iza ovih pisama stoji velika emocija prema stanju u zemlji i zabrinutost pripadnika vojske i policije da li Francuska, ovakva kakva je, može da opstane ili preti opasnost da se situacija pretvori u neku vrstu sukoba i verskog rata između muslimana i hrišćana - istakao je Zečević, prenosi Intermagazin. 

Kako je objasnio, delovi Francuske su praktično pod nekom vrstom okupacije i vlast tamo nema potpunu kontrolu.

- To su delovi gradova sa pretežno muslimanskom populacijom koji su pod kontrolom kriminalnih grupa koje se bave trgovinom drogom, ali su u duhovnom smislu pod kontrolom islamskih vođa. Situacija je tamo vrlo problematična u smislu da ti delovi više i ne liče na Francusku, a ljudi koji nisu iz tog miljea ili tog verskog opredeljenja tamo ne mogu normalno da žive, a ni policija tamo ne može ulazi, pa čak ni Hitna pomoć ili vatrogasci. Zato policajci traže da se predsednik i vlada angažuju da se ponovo uspostavi kontrola nad tim predgrađima – istakao je Zečević.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Slobodan Zečević, ekspert za francusku politiku 

Prema njegovim rečima, podele u francuskom društvu se duboko osećaju i ako se stvari nastave u ovom pravcu ne sme se isključiti mogućnost da bi moglo doći do određenih nemira i sukoba.

- Političari su napravili niz grešaka od kraja 70-ih godina na ovamo, pa se policija i vojska pribojavaju da je ovo poslednji trenutak da se nešto učini i da se preduzmu radikalnije mere da se suzbiju kriminal i islamizam, jer bi kasnije to moglo da eskalira u nešto mnogo strašnije - podvukao je naš stručnjak i dodao da iako su predsednik Makron i političari svesni situacije na terenu, problem je ideološke prirode.

- Da bi preduzeli određene radikalnije mere protiv islamizma oni bi morali da izađu iz određenog, već postavljenog okvira i sistema pravne prakse i sistema poštovanja ljudskih prava. Veliko je pitanje da li je Makron na tako nešto spreman, ili ide onom pomirljivom logikom i kaže: Dobro, činjenica da u ovom trenutku imamo toliko i toliko muslimana na nacionalnoj teritoriji, moraćemo da naučimo da živimo sa njima". Međutim, za mnoge delove francuske populacije takav život nije život i te dve civilizacije i kulture jednostavno ne mogu zajedno da žive. To je slična situacija kakvu smo imali na Kosovu, gde Srbi i Albanci nikako nisu mogli da žive zajedno - ukazuje Zečević.

I Dušan Gujaničić iz Instituta za političke studije kaže da svakome ko poznaje situaciju u Francuskoj upozorenja pripadnika vojske i policije nisu iznenađenje.

- Ovo je jedno dobronamerno upozorenje onih koji vide određene negativne procese u francuskom društvu. To se prevashodno odnosi na činjenicu da na određenim delovima francuske teritorije, pogotovo u pojedinim predgrađima velikih gradova poput Pariza, Marseja i Liona vlada problematična bezbednosna situacija usled promene demografske slike i nedostatka državnih snaga reda u tim zonama. To je proces koji se tokom vremena pogoršao, a njegove žrtve su, na prvom mestu, policijske snage koje u tim zonama nailaze na neprijateljski otpor pojedinaca ili kriminalnih grupa koje se najčešće bave sitnim kriminalom, ali ako se udruže mogu da predstavljaju ozbiljan destruktivni potencijal – objašnjava Gujaničić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Željko

20.05.2021 20:07

Primili su desetine miliona muslimana iz celog sveta, najviše iz Frankofonskih zemalja. Imaju i francusko državljanstvo.