KONAČNO - EU OTVORILA GRANICE ZA VAKCINISANE! Putovanje će biti otežano samo onima koji su primili ovu vrstu cepiva

Autor: Republika

Svet

19.05.2021

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članice Evropske unije saglasile su se da će svi kompletno vakcinisani protiv koronavirusa moći slobodno da putuju širom Starog kontinenta.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika, Tanjug/AP, Pixabay
Potpuno vakcinisani mogu gde žele 

Ambasadori zemalja članica EU su na sastanku u Briselu jutros doneli odluku o ukidanju putnih restrikcija za sve građane trećih zemalja koji su dobili obe doze vakcine protiv koronavirusa, a ta odluka bi do kraja nedelje trebalo da bude potvrđena na novou saveta EU.

To, međutim, kako je navedeno, još ne važi za osobe koje su se vakcinisale ruskom vakcinom Sputnjik V, koja će morati da sačeka dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), kako bi bila prihvaćena kao i sva ostala cepiva na nivou Unije. 

Predlog o ukidanju restrikcija razmatran je još od prethodne nedelje, što je podrazumevalo da se putovanja kroz teritoriju EU omogući i stanovnicima zemalja koje nisu proglašene "oslobođenim od KOVIDA-19". Takvo pravilo je, podsetimo, važilo dosad, a sada je preinačeno u to da mnogo slobodnije mogu da se kreću svi oni putnici koji su primili obe doze cepiva protiv koronavirusa. 

- Putovanje bi se omogućilo ne samo onima koji dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već svima onima koji su vakcinisani i tako potpuno zaštićeni od infekcije - objavila je ranije šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.  

 

 

EMA je dosad odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i AstraZeneka, te će osobe koje su njima vakcinisane moći da se kreću bez ograničenja. 

Međutim, o pitanju kako će posetioci moći da dokažu da su vakcinisani, EU je rekla da će pojedine države članice odlučiti koje će dokaze prihvatiti, budući da na sastanku ambasadora nisu mogli da se usaglase stavovi u vezi sa kovid-pasošima.   

Očekuje se da će EU potpuno da otvori svoje granice za vakcinisane do početka juna, što znači da je EU zapravo ubrzala postupak otvaranja i to, kako je navedeno, zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, ali i van nje. 

Ipak, ukoliko u nekoj državi dođe do naglog pogoršanja epidemiološke situacije, odluka na nivou EU bi opet mogla da bude preinačena.   

Obaveza testiranja na koronu pre i posle dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Portugalija i Grčka su već među zemljama koje prihvataju potpuno vakcinisane iz Britanije, ali ovim potezom EU želi taj popis država da dodatno proširi kako bi pomogla svima tokom nadolazeće turističke sezone.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading