NASTAVLJENI SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU: Izraelske trupe oborile dron koji je stigao iz Jordana, broj žrtava raste, PRIMIRJE NI U NAJAVI

Autor:

Svet

18.05.2021

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos naporima međunarodne zajednice, uključujući i SAD, da se obustave sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, nema naznaka da se situacija smiruje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Izraelske trupe oborile su rano jutros dron koji se približavao severnom Izraelu iz pravca Jordana, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Prema navodima vojske, bespilotna letelica se kretala prema području Bet Šean na severu Izraela, prenosi "Tajms of Izrael".

- Bespilotnu letelicu su nadzirale vazduhoplovne jedinice odbrambenih snaga. Fragmente bespilotne letelice prikupile su snage bezbednosti - saopštila je izraelska vojska.

Iako se dron približio izraelskoj granici iz pravca Jordana, nije potpuno jasno da li je odatle i potekao.

 

 

U 2018. godini, naoružana iranska bespilotna letelica, koja je lansirana iz sirijske vazduhoplovne baze T-4, ušla je u izraelski vazdušni prostor u istom području pre nego što ju je oborio izraelski helikopter.

To je navelo izraelske odbrambene snage da pokrenu veliku operaciju na iranske položaje u Siriji, podseća Tanjug.

Sirene za uzbunu od ranog jutra

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros na jugu Izraela, saopštila je vojska ove zemlje.

Izraelski mediji prenose da su se sirene čule u regionu Šar Hanegev i Nahal Ozu, nedaleko od Pojasa Gaze. Situacija na granici između Izraela i Pojasa Gaze pogoršava se dok se između dve strane razmenjuju raketni napadi i vazdušni udari.

 

 

Do sada je poginulo više od 200 Palestinaca, uključujući preko 60 dece. U Izraelu je poginulo 10 ljudi, a 50 je povređeno. Više od 3.300 raketa ispaljeno je iz Pojasa Gaze, a izraelska armija saopštila je da je ispalila stotine raketa na Hamasovu infrastrukturu i militante.

Tokom noći na Izrael ispaljeno 90 raketa

Iz Pojasa Gaze na Izrael je tokom noći ispaljeno oko 90 raketa, saopštila je izraelska vojska, preneo je Tanjug.

Navedeno je da je 20 od tih raketa palo u Gazu, a da je izraelski protivraketni sistem presreo "desetine" raketa, ali se ne precizira broj.

 

 

Takođe, izraelska vlada je produžila vanredno stanje u centralnom gradu Lod za 48 sati. Lod je protekle nedelje bio epicentar sukoba Palestinaca i Izraelaca usred borbi u Pojasu Gaze i stalnih tenzija u Jerusalimu.

Oglasio se i Putin

Predsednik Rusije je naveo da je izbijanje sukoba između Palestinaca i Izraelaca već rezultiralo velikim brojem civilnih žrtava, uključujući i decu.

Poslednjih dana bili smo svedoci oštre eskalacije na Srednjem istoku, i svi smo toga svesni i sa zabrinutošću pratimo razvoj situacije u tom regionu - izjavio je Putin na ceremoniji primanja akreditiva stranih ambasadora, a prenosi ruska agencija TASS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading