BRUTALNE SCENE NA ZAPADNOJ OBALI, IZREŠETANI DEMONSTRANTI! Objavljen snimak koji LEDI KRV U ŽILAMA, zapretio i Erdogan! (UŽIVO)

Autor: Republika

Svet

14.05.2021

14:57 >> 14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukobi na Bliskom istoku nastavljeni su još žešćim intenzitetom između Izraela i Palestine, a strahuje se da je broj žrtava premašio 100, pratite uživo blog na Republika.rs

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zastrašujuće scene krvoprolića na Bliskom istoku  

Stravično krvoproliće na Bliskom istoku nastavljeno je i u noći između četvrtka i petka kada je izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio da njegova zemlja sa čak 1.000 projektila zaspe pojas Gaze i položaje palestinske organizacije Hamas, koju zvanični Tel Aviv smatra terorističkom formacijom, a na šta su čelnici te grupe odgovorili udarom na hemijsko postrojenje u Izraelu. 

- Izveli smo napad dronom na izraelsko hemijsko postrojenje u blizini Pojasa Gaze. Udar je izvršen dronom kamikazom - navela je palestinska brigada el Kasam.

Prethodno je Izrael izveo najsnažniji udar na Gazu od početka esakalacije konflikta između dva višedecenijska neprijatelja. Do njega je došlo nakon što je Netanjahu juče odbio Hamasov poziv na primirje i nastavio je sporadično bombardovanje palestinskih ciljeva iako su muslimanski vernici na tom prostoru obeležavali jedan od njihovih najvećih praznika, Ramazanski bajram. 

16:45 - Izraelske bezbednosne snage ubile su dvojicu Palestinaca hicima iz vatrenog oružja tokom nereda na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Kako su dodali, tri Palestinca su ubijena dosad u sukobima sa izraelskim trupama širom Zapadne obale. Izraelska vojska komentarisala je da istražuje slučaj ubistva Palestinca u selu Jaabad tokom nereda.

U neredima su Palestinci bacali kamenice i ispaljivali suzavac ka vojnicima, koji su uzvratili vatrom ka glavnim podstrekačima nereda.

14:00 - Izraelska vojska je objavila video-snimak svojih kopnenih i vazduhoplovnih snaga, tenkova, artiljerije i borbenih aviona, čime je uterala strah u kostim čitavom svetu i pokrenula lavinu spekulacija da se kopneni napad na pojas Gaze sprema svakog trenutka.  

Portparol Odbrambenih snaga Izraela Džonatan Konrikus izjavio je ranije da izraelski vojnici nisu ušli u Gazu, ali da im je naređeno da budu spremni.

Konrikus je dodao da u ovom trenutku u Pojasu Gaze nema jedinica izraelske vojske.

12:30 - Erdogan: Turska će podržati Palestince u Jerusalimu jednako odlučno kao što je podržala Azerbejdžan u sukobu u Karabahu.

12:00 - Izraelski tenkovi ispalili su hice upozorenja prema nekoliko "pobunjenika" koji su prešli granicu iz Libana.

 

 

10:59 - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc naložio je da na zgradi vlade u Beču, u znak solidarnosti, bude podignuta zastava Izraela. 

10:52 - Od ranog jutra hitna pomoć i druga vozila dovoze ranjene u bolnicu Šifa u pojasu Gaze, nakon noćašnjih izraelskih udara iz vazduha.

10:31 - Ministarstvo zdravlja iz Gaze je saopštilo da se broj žrtava konflikta popeo na 103, među kojima je 27 dece i 11 žena, dok je 580 ljudi ranjeno. Militantna organizacija Islamski džihad je potvrdila da je imala sedam gubitaka, dok je Hamas saopštio kako je izgubio 13 boraca, iako Izrael tvrdi da ih je "eliminisao" mnogo više.  

S druge strane, život je izgubilo sedmoro Izraelaca, među kojima je i petogodišnji dečak.  

08:00 - Brazilski fudbaler iz redova kluba Hapoel Petah Tikve na društvenim mrežama objavio je snimak potpuno ruiniranog stana posle napada Hamasa na njegov grad. Kako je naveo, u njemu živi od avgusta prošle godine s porodicom, a kako je naveo, samo pukom srećom niko od njih nije povređen u garanatiranju iz pravca Gaze.  

RepublikaFoto: printscreen/instagram
Razruešen stan poznatog brazilskog fudbalera   

07:55 - Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, Žozep Borelj, upozorio je kako Evropska unija nije sposobna da posreduje u izralelsko-palestinskom sukobu.

- Pozvali smo na prekid sukoba, ali ko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već duže vreme Evropa nije sposobna za to - priznao je on i ponovio da Amerika jedina može stati na kraj sukobu na Bliskom istoku, "naravno, ukoliko to želi".

07:00 - "Odbrambene snage Izraela će i dalje napadati terorističke ciljeve širom Gaze i nastaviće da deluju onoliko snažno koliko je potrebno“ - saoptila je izraelska vojska koja je tokom noći i jutra izvela masovno bombardovanje severnog Pojasa Gaze uz pomoć aviona, helikoptera i drugih letilica, kao i tenkova i raznih artiljerijskih baterija.

 

 

06:50 - Izraelska vojska je saopštila da su njene kopnene snage na terenu, što je svetom odjeknulo poput bombe jer je shvaćeno kako se sprema kopnena invazija na Gazu, ali je zvanični Tel Aviv ubrzo povukao konfuzno saopštenje i naveo kako su mete jedinica smeštenih na samoj granici palestinske teritorije isključivo tuneli terorista.      

Ipak, strah od invazije je ostao budući da je na hiljade izraelskih vojnika i dalje na granici, dok je izdata i naredba za mobilizaciju 9.000 rezervista.    

 

 

06:00 - Hamas je nastavio da ispaljuje na stotine projektila ka izraelskoj teritoriji, a tokom noći između četvrtka i petka tri projektila su ka Izraelu doletela iz pravca Libana i to iz oblasti koje kontroliše Hezbolah. 

Nastavljeni su i neredi na ulicama gradova u kojima žive i Izraelci i Palestinci na teritoriji Izraela, poput Loda, Jafe i Um al Fama.    

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading