AMERIČKI GENERALI DIGLI USTANAK PROTIV BAJDENA: Nacija nam je u opasnosti, ugrožen nam je opstanak, a njegovo stanje je ozbiljno

Autor: Republika

Svet

13.05.2021

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa od više od 120 penzionisanih američkih generala potpisala je dokument u kom je predsednik Džo Bajden optužen da je mandat započeo na diktatorski način, a zatim napadnur "jer psihički i fizički nije sposoban da vodi zemlju".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden ponovo na udaru 

Američki predsednik Džo Bajden ponovo se našao na meti žestokih napada nakon što je više od 120 penzionisanih generala SAD potpisalo otvoreno pismo u kom kritikuju i njega i njegove fizičke i psihičke (ne)sposobnosti da izađe na kraj sa mnogobrojnim izazovima u državi, istakavši da se nacija nalazi u veoma velikoj opasnosti. 

U pismu je čak navedeno kako je ugrožen i opstanak zemlje kao ustavne republike.

- Ne može se zanemariti psihičko i fizičko stanje vrhovnog komandanta (prim. aut. Oružanih snaga SAD Džoa Bajdena). On mora biti u stanju da brzo donosi tačne odluke u oblasti nacionalne bezbednosti, bilo gde, danju i noću - ističu autori pisma, aludirajući na brojne Bajdenove gafove i situacije poput one kada je pao na stepenicama svog aviona "Er-fors-uan". 

RepublikaFoto: printscreen/youtube.com
Pad Džoa Bajdena o kom je brujao ceo svet 

U dokumentu, koji su potpisale 124 osobe, takođe se govori da je trenutna administracija "diktatorskim putem započela pravi napad na ustavna prava američkih građana, ubrzano potpisavši više od 50 izvršnih naloga, zaobilazeći Kongres, od kojih mnogi ukidaju efikasnu politiku prethodnog rukovodstva".

S druge strane, penzionisani pukovnik Džefri Makosland nazvao je pismo "antidemokratskom kampanjom". On je podsetio da se Sjedinjene Američke Države smatraju "jednom od retkih demokratskih zemalja u kojoj vojnici nikada nisu pretili da će preuzmu vlast".

- To je, po mom mišljenju, veoma loš primer erozije vojno-civilnih odnosa u Americi, što je kamen temeljac naše demokratije - rekao je Makosland za "Hafington post", prenosi Sputnjik, dok je bivši marinac Aleks Makoj bio mnogo strožiji, pa je pismo nazvao izdajom.

- Bivši generali su napravili svoj izbor izdavši ogromnu većinu veterana, vernih zakletvi - naglasio je on.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron u sličnoj situaciji kao i Bajden 

Podsetimo, slično takvo pismo francuski penzionisani generali su sredinom aprila poslali svom predsedniku Emanuelu Makronu, upozorivši ga na porast nasilja u zemlji, ali i na dramatično brzo širenje islamskog radikalizma i religijskog fanatizma.

Početkom nedelje je još jedno takvo pismo stiglo na adresu Jelisejske palate, ali ovog puta od aktivnih visokih, vojnih zvaničnika, što je izazvalo dramu u zemlji i komentare da je vojska ustala protiv predsednika. Makron je to rešio tako što su sastavljačima pisma podeljeni otkazi. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gluposti

13.05.2021 16:38

Jedan od najuspešnijih američkih predsednika bio je invalid u invalidskim kolicima. 120 penzionisanih generala ne znači ništa. Tako se može skupiti za bilo koga, jer imaju hiljade i hiljade penzionisanih generala.