BAJDENA KRIVE ZA KRVOPROLIĆE NA BLISKOM ISTOKU! Izraelski profesor o kobnim greškama šefa SAD: Sukob Izraela i Palestine je bio neminovan

Autor: Republika

Svet

12.05.2021

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski profesor i analitičar Ejtan Gilboa tvrdi da su pojedine odluke američke administracije predsednika Džoa Bajdena umnogome doprinele novoj eskalaciji nasilja na Bliskom istoku i sukobu Izraela i Palestine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden na meti kritika

Politika administracije američkog predsednika Džoa Bajdena nehotice je doprinela smrtonosnom krugu neprijateljstava u Izraelu i Gazi, smatra izraelski analitičar Ejtan Gilboa, a prenosi Sputnjik. 

- Eskalacija sukoba je test i Bajden nije prošao - poručio je Gilboa, inače stručnjak za američku politiku na Bliskom istoku sa Univerziteta Bar-Ilan, naglasivši za Jerusalim post da su greške američke administracije počele i pre nego što je ispaljena prva raketa u trenutnom sukobu na Bliskom istoku.

- Još u februaru, Bajden je ukinuo označavanje Huta koji podržavaju Iran u Jemenu kao globalnu terorističku organizaciju. Predsednik Amerike je verovao da će taj potez smanjiti nasilje u Jemenu i protiv Saudijske Arabije, iako je to dalo suprotan rezultat. Ako ste teroristička organizacija i protiv vas se ukinu sankcije, to znači da možete da radite šta god želite - rekao je Gilboa i dodao da tako zatim i druge terorističke organizacije na Bliskom Istoku, poput Hamasa, mogu dfa zaključe: "To SAD rade? Vrlo dobro. Možemo to da iskoristimo".

- Potom je u aprilu Bajden objavio da će Amerika vratiti Palestincima oko 235 miliona dolara pomoći koju je povukao bivši predsednik SAD Donald Tramp. Hamas i Islamski džihad gledali su ovo i govorili sebi: "ako SAD bezuslovno obnove pomoć, onda možemo da radimo šta god želimo" - pojasnio je taj stručnjak. 

Usred nasilja, američka administracija je takođe pokazala nerazumevanje situacije, uključujući, kako kaže Gilboa, lažno izjednačavanje Izraela sa Hamasom i Islamskim džihadom. 

- Ova situacija bez presedana daleko je od završetka i ovo je vreme provere Bajdenovog prijateljstva. Stav američke administracije za sada je prilično razočaravajući - zaključio je izraelski profesor, naglasivši kako su SAD zasad samo pozvale sve strane uključene u sukob na suzdržanost.  

Podsetimo, i donedavni predsednik SAD Donald Tramp optužio je svog naslednika da je doprineo širenju nasilja na Bliskom istoku. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading