OTKRILI KAKO ALKOHOL UTIČE NA VAKCINU PROTIV KORONE! Evo šta će se dogoditi ako popijete čašicu rakije pred vakcinaciju

Autor: Republika

Svet

12.05.2021

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači iz Britanske regulatorne agencije za lekove (MHRA) bavili su se nalazima u kojoj meri alkohol može da utiče na vakcinaciju protiv koronavirusa i došli do iznenađujućih otkrića.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs,Republika.rs, Pixabay
Ilustracija

Britanska regulatorna agencija za lekove (MHRA) istraživala je tvrdnje da se alkohol ne sme konzumirati dve nedelje pre vakcinacije protiv koronavirusa, ali i isto toliko vremena nakon pelcovanja, budući da on navodno smanjuje efikasnost vakcine, ali izaziva i niz drugih problema. 

Prema navodima Agencije, oni su reagovali nakon niza napisa objavljenih na društvenim mrežama, ali i u medijima, da alkohol ne treba mešati s vakcinom.

- Nema dokaza da alkohol nakon vakcinacije protiv KOVIDA-19 utiče na efikasnost cepiva - objavila je MHRA, a prenosi Večernji list. 

Agencija je još navela ni da ništa u informacijama proizvođača vakcina, niti u uputstvima britanske zdravstvene službe (NHS) ne upućuje na takav zaključak. 

- Smatra se da je teorija o dve nedelje apstiniranja od alkohola nakon vakcinacije krenula iz Rusije, gde je jedan od funckionera javno upozorio da alkohol može naštetiti sposobnosti organizma da razvije antitela - podsetio je Večernji list. 

Po tom pitanju oglasila se i Ilhem Mesaudi, direktorka Centra za istraživanje virusa na kalifornijskom univerzitetu. Kako je ona istakla, obilna konzumacija alkohola uopšteno narušava imuni sistem i konzumenta čini ranjivim na infekcije, što i te kako ima veze i sa infekcijom koronavirusom.   

- Međutim, kod osoba koje alkohol konzumiraju u umerenim količinama, ne postoji nikakav rizik - istakla je Mesaudijeva i pojasnla da se pod umerenom konzumacijom smatraju ne više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading