KLJUČA SUKOB U POJASU GAZE: Izrael ponovo ispalio rakete, POGINULO DEVETORO DECE, reagovao Savet bezbednosti UN (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

10.05.2021

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 20 osoba, među kojima i devetoro dece, poginulo je večeras u Izraelskom napadu na Pojas Gaze, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Agencije navode da je u napadima povređeno više od 60 ljudi.

Izraelska vojska saopštila je da je bombardovala tunel Hamasa na severu Pojasa Gaze u kojem je, kako se veruje, bio veliki broj pripadnika te organizacije, prenosi ''Tajms of Izrael''.

Izraelska vojska prethodno je potvrdila da je izvela raketne napade na Pojas Gaze, navodeći da su u raketnim udarima poginula trojica pripadnika militantne organizacije Hamas koja je prethodno raketirala Jerusalim nakon isteka ultimatuma upućenog izraelskoj vladi da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa.

 

 

U izveštaju ''Džeruzalem posta'' se navodi da je među ubijenim članovima Hamasa i jedan od komandanata, koji je i bio među primarnim ciljevima uzvratnih raketnih udara izraelske vojske.

Palestinci raketirali Jursalim, Izraelci uzvratili

U Jerusalimu su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad, a nedugo zatim su se čule i detonacije, preneo je ranije Rojters.

Potom se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida koji je potvrdio da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, "zločin i agresiju" koje Izrael čini u Jerusalimu, preneo je AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume - poručio je Obeida i zapretio novim napadima ukoliko Izrael ponovo naredi svojim bezbednosnim snagama upad u džamiju Al Aksa ili sprovede proterivanje Palestinaca koji žive u istočnom Jeursalimu.

Nakon raketiranja Jerusalima, evakuisan je izraelski parlament, a duž granice sa Gazom, Izrael je pojačao snage.

Hitne konsultacije SB UN zbog nasilja u istočnom Jerusalimu

Savet bezbednosti UN održao je danas hitne konsultacije zbog eskalacije nasilja u istočnom Jerusalimu i razmatrao predloženu izjavu kojim se Izrael poziva na prekid deložacije Palestinaca, "uzdržanost i poštovanje istorijskog statusa kvo svetih mesta" u Jerusalimu.

Ambasadorka Irske u UN Džeraldina Berni Najson ukazala je da bi Savet bezbednosti trebalo hitno da se izjasni, izrazivši nadu da će se to dogoditi već danas.

Diplomatski izvori AP navode da je svih 15 članica izrazilo zabrinutost zbog sukoba i porasta nasilja.

Međutim, SAD, najbliži saveznik Izraela, smatraju da izjava u ovom trenutku možda ne ni bila korisna, ali su se ipak saglasile da stručnjaci SB UN nastave razgovore nakon što su svi ostali članovi poručili da ovo telo mora hitno da reaguje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nacrt izjave izrazio bi ozbiljnu zabrinutost SB UN zbog eskalacije napetosti i nasilja na Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalim i zbog mogućnosti deložacija palestinskih porodica iz naselja Šeici Džarah i Silvan u istočnom Jerusalimu, "koje generacijama tu žive i tu im je dom“, navodi AP.

Predloženi tekst izjave poziva Izrael „da zaustavi aktivnosti na naseljavanju, rušenju i iseljavanju, uključujući istočni Jerusalim, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom“ i uzdrži se od jednostranih koraka koji podižu tenzije i podrivaju održivost rešenja izraelsko-palestinskog konflikta u obliku stvaranja dve države.

Izjavom bi se izrazila duboka zabrinutost zbog svakodnevnih sukoba, posebno u i oko svetih mesta u Jerusalimu, što dovodi do ljudskih stradanja, povreda i zahtevalo bi se "suzdržavanje od provokativnih radnji i retorike".

U izjavi bi bio upućen poziv svima da poštuju istorijski status svetih mesta u Jerusalimu i apel "da muslimanskim hodočasnicima na svetim mestima mora biti dozvoljeno da se u miru mole i klanjaju, bez nasilja, pretnji i provokacija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading