ITALIJANI UPOZORENI: NE IZLAZITE IZ KUĆA, PRETI VAM KINESKA RAKETA! Drama u našem susedstvu zbog delova projektila koji jurišaju ka Zemlji

Autor: Republika

Svet

08.05.2021

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanska civilna zaštita izdala je upozorenje svojim građanima po kom je jasno da će neki delovi kineskog projektila Dugi marš 5B, koji je prošle nedelje u svemir odneo satelit, najverovatnje pasti na neki od italijanskih regiona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kineska raketa Dugi marš 5B lansirana je prošle nedelje

Iz italijanske civilne zaštite upozorili su stanovnike regiona Umbrija, Lacijum, Abruco, Molize, Kampanja, Bazilikata, Apulija, Kalabrija, Sicilija i Sardinija, da u noći između 8. i 9. maja ostanu u zatvorenim prostorima jer postoji mogućnost da ostaci kineskog satelita, koji bez kontrole padaju na Zemlju, završe u delovima tih italijanskih regiona.

To upozorenje usledilo je nedugo nakon što je prvi čovek "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin objavio mapu potencijalnih meta kineskog projektila Dugi marš 5B (Long marč 5B), na kojoj je jedan od "ciljeva" bila i italijanska prestonica, Rim.  

Prema rečima direktora italijanske Civilne zaštite Fabricija Kurča, koje prenosi agencija Ansa, postoji mala verovatnoća da delovi satelita, čak i ako padnu, oštete zgrade, ali se građanima za svaki slučaj savetuju da ostanu iza zatvorenih vrata. Ranije je upozoravano da su delovi rakete teški oko 21 tonu, ali je i isticano kako se očekuje da će veći deo njih sagoreti prilikom ulaska u atmosferu Zemlje, budući da se kreću ogromnom brzinom.  

U petak se po pitanju incidenta s kineskim projektilom oglasio i Pentagon saopštenjem u kom je navedeno da SAD neće uništavati delove rakete, na šta je i iz kineskog ministarstva spoljnih poslova dodato da za tako nečim i nema potrebe "jer će veći deo projektila najverovatnije sagoreti ili završiti u moru". 

Inače, long marč 5B je lansirana je prošle nedelje i to je druga raketa tog tipa koja je od maja prošle godine lansirana u svemir. Nakon odvajanja satelita od nje ostatak projektila je počeo nekontrolisano da se kreće, a zatim i da pada ka Zemlji. Ostaci rakete "long marč" koji su pali na površinu naše planete nakon prošlogodišnje misije, bili su teški oko 20 tona.

Očekuje se da će ovaj sada projektil u tlo udariti oko pet sati ujutru u nedelju 9. maja.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading