(VIDEO) OKO 230 RANJENIH U IZRAELU! Sukob muslimanskih vernika i policije! LETELE STOLICE, CIPELE, KAMENICE, ALI I GUMENI MECI!

Autor: Republika

Svet

08.05.2021

08:34

U sinoćnjim sukobima izrealske policije i Palestinaca u Jerusalimu povređena su 222 Palestinca i šest policajaca.

printskrin/tviter

Kako je navedeno više destina osoba je hospitalizovano, a većina je ranjena u glavu gumenim mecima i šrapnelom od šok bombi, preneo je Asošiejted pres.

Portparol izraelske policije Vasem Badr naveo je da su izbili "nasilni neredi" u izjavi za Frans pres.

Izraelski policajci koji čuvaju pristup svetilištu, gde se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, koju muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište), su rekli da su "stotine izgrednika bacale kamenice, boce i druge predmete prema policijcima koji su uzvratili vatrom".

 

Na Uzvišenom utočištu gde su se muslimani okupili povodom poslednjeg petka u svetom mesecu posta Ramazana čula se pucnjava, a novinar Frans presa je rekao da se iznad tog mesta u Starom gradu u Jerusalimu dizao dim.

Sukobi su izbili u vreme pojačane napetosti u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, palestinskim teritorijama okupiranim u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

U tom delu Jerusalima koji je Izrael kasnije anektirao već nedelju dana traju demonstracije i sukobi s pripadnicima izraelskih snaga u kvartu Šeik Džarah.

Spor u tom kvartu tiče se vlasništva nad zemljom na kojoj su izgradjene kuće četiri palestinske porodice kojima preti evakuacija da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

 

Sukobi su izbili pošto je izraelska policija pojačala prisustvo u Jerusalimu povodom sinoćnjih molitvi muslimana, naveo je Asošiejted pres.

Na video snimku incidenta vidi se kako su vernici bacali stolice, cipele i kamenice na policajce koji su pucali u znak odgovora.

Policija je zatvorila kapije koje vode do Al Akse.

SAD su danas pozvale na smirivanje napetosti u Jerusalimu kako bi se izbegla evakuacija palestinskih porodica radi useljenja jevrejskih naseljenika.

- Duboko smo zabrinuti zbog rastuće napetosti u Jerusalimu - rekla je zamenica portparola Stejt departmenta SAD Džalina (Jalina) Porter novinarima.

Ona je takođe rekla da je zabrinuta zbog mogućeg iseljenja palestinskih porodica u istočnom Jerusalimu "od kojih mnoge naravno tamo žive generacijama".

 

 

Komentari (0)

Loading