BAJDEN VIŠE NIJE IZDRŽAO PRITISAK! Doneo je odluku koja će uticati na BUDUĆNOST PANDEMIJE KORONAVIRUSA i koja MENJA SVE

Autor: Republika

Svet

06.05.2021

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden trpeo je višemesečne pritiske da odustane od podrške za zaštitu intelektualne svojine nad patentima za proizvodnju vakcina protiv KOVIDA-19, čime je veliki broj zemalja širom sveta ostao bez mogućnosti da dođe do cepiva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Američki predsednik Džo Bajden 

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena trpela je žestoke pritiske u poslednje vreme da odustane od podrške zaštiti prava na intelektualno vlasništvo nad formulama za vakcinu protiv koronavirusa, čime je sastav cepiva ostao nedostupan brojnim zemljama širom sveta, pa je šef SAD konačno odlučio da svojom odlukom promeni budućnost. 

On je, naime, odlučio da više ne podržava zaštitu intelektualnog vlasništva za patente, što, kako ocenjuju mediji, predstavlja veliki napredak u međunarodnim naporima da se opaki virus konačno stavi pod kontrolu i to dok njegova pandemija besni u Indiji i u Južnoj Americi.

SAD su, podseća Sputnjik, bile glavni protivnik predloga Svetske trgovinske organizacije da se obustavi zaštita intelektualne svojine u nastojanju da se pojača proizvodnja vakcina.

- Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredne okolnosti pandemije koronavirusa zahtevaju vanredne mere - istakla je Ketrin Tai, trgovinska predstavnica Sjedinjenih Država, i dodala da administracija snažno veruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali da u cilju okončanja pandemije podržava odricanje od te zaštite za vakcine protiv KOVIDA-19.

Ukoliko se u okviru Svetske trgovinske organizacije postigne konsenzus, patenti vakcina biće dostupni za korišćenje drugim proizvođačima od čega bi najviše mogla da ima koristi Indija, koja je trenutno teško pogođena drugim talasom pandemije.

Globalni savez za vakcine GAVI pozdravio je odluku administracije američkog predsednika i pozvao Vašington da pomogne proizvođačima da prenose znanja kako i se povećala globalna proizvodnja vakcina.

- Prepoznajemo i značaj posvećenosti Bajdenove administracije da radi na povećanju proizvodnje sirovina za proizvodnju, što će imati neposredan uticaj na ublažavanje trenutnih ograničenja snabdevanja u svetu - navodi se u saopštenju te organizacije.  

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus ocenio je kao "istorijsku" odluku SAD da podrže globalno odricanje od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv KOVIDA-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tedros Gebrejesus

- Ovo je korak napred prema vakcinalnoj jednakosti. Takvom odlukom se dobrobit ljudi svuda u svetu postavlja kao prioritet u ovom kritičnom vremenu. Hajde da se sada svi zajedno pokrenemo brzo, u solidarnosti, oslanjajući se na genijalnost i posvećenost naučnika koji su proizveli spasonosne vakcine protiv KOVIDA-19 - napisao je na Tviteru Gebrejesus koji je mesecima pozivao na odricanje od zaštite patenta za vakcine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je EU spremna da razmotri svaki predlog koji vodi bržem okončanju pandemije virusa korona, uključujući i predlog SAD o razmeni tehnologija za prozvodnju cepiva.

- Spremni smo da razmotrimo pitanje ukidanja intelektulane svojine kada je reč o vakcinama, ako to može doprineti cilju - poručila je ona. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading