EFIKASNA I PROTIV NOVOG SOJA VIRUSA: Rusija dala zeleno svetlo za Sputnjik lajt, prima se u JEDNOJ dozi!

Autor:

Svet

06.05.2021

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je odobrila upotrebu vakcine protiv korona virusa "Sputnjik lajt", koja se daje u jednoj dozi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prema Ruskom fondu za direktna ulaganja, ova vakcina se pokazala efikasnom protiv svih novih sojeva koronavirusa.

"Rusko Ministarstvo zdravlja, Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja i Ruski fond za direktna ulaganja saopštavaju da je Sputnjik lajt, jednostruka doza vakcine protiv kovid-19, dobila odobrenje za upotrebu u Rusiji... Sputnjik lajt vakcina pokazala je 79,4% efikasnosti prema analiziranim podacima dobijenim 28 dana nakon ubrizgavanja. Nivo efikasnosti od oko 80% veći je od nivoa mnogih vakcina sa dve doze", navodi se u saopštenju, prenosi Blic.

Prema izjavi, efikasnost Sputnik lajta izračunata je na osnovu podataka dobijenih od Rusa "vakcinisanih jednom injekcijom, koji nisu primili drugu dozu iz bilo kog razloga tokom programa masovne vakcinacije između 5. decembra 2020. i 15. aprila 2021. godine".

Sputnjik lajt je prva komponenta prve registrovane vakcine na svetu protiv korona virusa Sputnjik V - rekombinantni humani adenovirusni serotip broj 26 (rAd26).

Ranije je ministar zdravlja Mihail Muraško rekao da su prvi rezultati studije o vakcini Sputnjik lajt bili prilično ohrabrujući.

On nije isključio da se ta vakcina može koristiti za revakcinaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading